Klaus szerint sem az oroszok, hanem a Nyugat a hibás

Václav Klaus volt cseh államfő szerint az ukrajnai válság kiéleződésért nem Oroszország, hanem a Nyugat viseli a felelősséget.


"Az ukrán kormányerők és az oroszbarát szeparatisták konfliktusát Kelet-Ukrajnában az Európai Unió és az Egyesült Államok élezi tovább, bár a válság szítását igyekeznek Oroszországra hárítani" - jelentette ki Klaus vasárnap a Prima kereskedelmi televízióban közvetített interjújában.

Hasonló módon értelmezi az ukrajnai helyzetet Klaus utódja, Milos Zeman jelenlegi köztársasági elnök is.
 
A Právo című cseh baloldali napilapban szombaton megjelent interjújában Zeman azt mondta, hogy a jelenlegi ukrán politika kétarcú, az egyik arcát Petro Porosenko államfő, a másikat Arszenyij Jacenyuk kormányfő képviseli.
 
Míg Porosenko "a béke embere lehet", addig Jacenyuk álláspontja kemény és hiányzik belőle a szükséges kompromisszumokra való hajlandóság.
 
Zeman és Klaus már korábban is a Nyugat többségi álláspontjától eltérő nézeteket fogalmaztak meg Ukrajnával kapcsolatban. A konfliktust ők alapvetően belpolitikainak tartják, amelyet szerintük elsősorban Kijev és az oroszbarát felkelők párbeszédével kellene megoldani, és megértők Oroszország Ukrajna-politikájával szemben.
Forrás
MTI