Családtámogatásra és otthonteremtésre mondott nemet a Fidesz

Családtámogatásra és otthonteremtésre mondott nemet a Fidesz

Sem az új családtámogatási formákat, sem a lakhatási válság enyhítésére irányuló jobbikos javaslatokat nem támogatta a kormánypárti többség a költségvetéssel kapcsolatos bizottsági viták során.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormánypártok igyekeztek a Parlamenten kívül tartani ezeket a javaslatokat, pedig azok több millió emberen segíthettek volna.

Leszavazták többek között az önkormányzatokat, a köztisztviselőket, a speciális nevelési igényű gyerekeket, de még a könyvolvasó embereket érintő módosító javaslatokat is – utóbbi például anyagi támogatást biztosított volna a kiadóknak és a vásárlóknak ahhoz, hogy a könyvolvasás népszerűbbé válhasson az országban.

A lakhatási válsággal kapcsolatban ugyancsak leszavazták a jobboldali ellenzéki párt által szorgalmazott állami bérlakásépítési program beindítását, valamint azt is, hogy a kormány állítsa vissza a lakástakarék pénztárak után korábban járó állami támogatásokat, hiszen ezzel magányszemélyek és társasházi lakóközösségek is jobban járnának. Emlékezetes: az Orbán-kormány 2018-ban szüntette meg az LTP néven ismert lakástakarékok után járó állami támogatásokat, ezzel új ügyfelek esetében lényegében felszámolva a közkedvelt megtakarítási formát.

A Jobbik ugyancsak javasolta a családi pótlék megduplázását egy ún. családi kártya formájában, ami azt jelentette volna, hogy a plusz támogatást csak gyermekneveléshez szükséges cikkekre lehetett volna költeni, más célra nem.

„A családi kártyával minden egyes, gyermeket nevelő család nagyon nagy könnyítést kaphatott volna, de sajnos ezt is leszavazta a kormány”

- ismertette az alelnök.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: minden javaslatuk mögött megjelölték a forrásokat, garantálva, hogy azok beférnek a költségvetés mozgásterébe. A szükséges összeget a jövő évi, jelentősen megnövekedett adóbevételek egy részének terhére valósították volna meg, segítve a gyermeknevelő családokat, a lakhatási válság áldozatait, valamint beállították volna a kilakoltatási moratóriumot is.

A képviselő szerint mintegy 1600 milliárd forinttal több áfát szeretne beszedni a kormány, és ennek a felét sem teszi ki a jobbikos javaslatcsomag finanszírozási igénye.

Mint megjegyezte, a Jobbik egy komplex csomagot dolgozott ki a szülőföldön való boldogulás érdekében, de azt látják, a kormányban nem volt meg a szándék arra, hogy támogassa e célokat. A jobboldali ellenzéki párt ezért a nyár és az ősz folyamán egyesével újra be fogja nyújtani javaslatait.