Az EU szolidaritási folyosókat hoz létre az ukrán mezőgazdasági áruk exportja számára

Az EU szolidaritási folyosókat hoz létre az ukrán mezőgazdasági áruk exportja számára

Az Európai Bizottság szolidaritási folyosók létrehozására tett javaslatot, amelyekkel biztosítható, hogy Ukrajna exportálhassa a gabonát, valamint hozzájusson a számára szükséges javakhoz a humanitárius segítségnyújtástól kezdve a takarmányokig és a műtrágyákig - közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

 {block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Az uniós bizottság a közleményében kiemelte: Ukrajna orosz megszállása és az ukrán kikötők blokádja következtében az ukrán gabona és más mezőgazdasági áruk már nem jutnak el rendeltetési helyükre, és ez veszélyezteti a globális élelmezés-biztonságot.

A testület szerint ezért sürgősen alternatív logisztikai útvonalakat kell kialakítani, az összes közlekedési mód igénybevételével. Az uniós bizottság felszólította az uniós piaci szereplőket, hogy bocsássanak rendelkezésre több közúti járművet, és tegyék lehetővé átlépésüket Ukrajnába. Kijelentették: a vámkezeléskor  előnyben kell részesíteni az ukrán mezőgazdasági exportszállítmányokat.

Az uniós bizottság azt kérte a nemzeti hatóságoktól, hogy a vámkezeléskor rugalmassággal járjanak el, valamint biztosítsanak elegendő személyzetet a határátkelő-helyeken az eljárások felgyorsítására.

Emlékeztettek: kihívást jelent a vasúti nyomtávok eltérő szélessége. Az uniós vasúthálózat nagy részével nem kompatibilisek az ukrán vasúti kocsik, ezért a legtöbb árut át kell rakodni teherautókra vagy az uniós szabványos nyomtávnak megfelelő vasúti kocsikra. Az Európai Bizottság ezért felszólította az illetékes piaci szereplőket, hogy az átrakodás felgyorsítására helyezzenek üzembe mobil gabonarakodó gépeket az érintett határterminálokon.

A bizottság közölte: felméri az EU-ban rendelkezésre álló tárolókapacitást, és egyeztetni fog a tagállamokkal, hogy több kapacitás álljon rendelkezésre az ukrán export ideiglenes tárolására.

A tájékoztatás szerint támogathatók lesznek a közlekedési összeköttetések javítását célzó projektek Ukrajnával, így a vasúti összeköttetésekre és a vasúti és közúti terminálokra irányuló beruházások is.

A testület végezetül közölte: törekszik arra, hogy a transzeurópai közlekedési hálózatnak (TEN-T) a szomszédos országokra történő kiterjesztését célzó politikájával összhangban megállapodást írjon alá Ukrajnával.

(MTI)