Rendelet: karanténba kerülnek a dél-afrikai régióból hazaérkező magyarok

Rendelet: karanténba kerülnek a dél-afrikai régióból hazaérkező magyarok

Megjelent a Magyar Közlönyben szombat délután a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet, amely szerint azok a magyarok is karanténba kerülnek, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak - számolt be az MTI.

A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki:

  • a Botswanai Köztársaságra,
  • a Dél-afrikai Köztársaságra,
  • a Szváziföldi Királyságra,
  • a Lesothói Királyságra,
  • a Mozambiki Köztársaságra,
  • a Namíbiai Köztársaságra és
  • a Zimbabwei Köztársaságra.

Ezeket a rendelet "a koronavírus által különösen veszélyeztetett államokként" tünteti fel.

A kormányrendelet alapján a térségből érkező magyarok Magyarország területére belépve egészségügyi vizsgálaton eshetnek át és ha koronavírus gyanúja merül fel, kijelölt vagy - ha az nem jelent kockázatot - hatósági házi karanténba kerülnek. Azonban akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek a térségből érkező magyarok, ha az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját.

Ezekből az országokból főszabály szerint nem magyar állampolgár személyforgalomban nem léphet be, csak meghatározott esetekben, ha azt a rendőrség engedélyezi, például azért, mert az illető bírósági hatósági eljárás résztvevője. Ha a beutazni szándékozó külföldinek van ilyen igazolása, az új szabályozás értelmében beléphet, de akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerül és ennek időtartama alól negatív PCR-tesztekkel sem mentesülhet.

Az omikron variánst már brit betegeknél is kimutatták

Két nagy-britanniai páciens szűrővizsgálatának leletében a koronavírus új, omikron nevű variánsát azonosították - közölte szombaton Sajid Javid brit egészségügyi miniszter az MTI szerint. Brit járványügyi szakértők egybehangzó nyilatkozatai szerint ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy katasztrófát okozhat az új koronavírus-változat felbukkanása.