Benkő Tibor egy kétes hitelességű Wikipédia-oldal alapján tehette meghökkentő állítását

Benkő Tibor egy kétes hitelességű Wikipédia-oldal alapján tehette meghökkentő állítását

Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy keddi, Várpalotán tartott lakossági fórumon azt mondta a hallgatóságnak, hogy "a magyar nép 163 ütközetben, csatában, forradalomban volt érintett, ezek közül 90-et megnyert". Lenthár Balázs történész most megtalálta, hogy honnan szerezhette a miniszter ezt az információt, egy erősen megkérdőjelezhető hátterű Wikipédia-oldalról - írja a 444.

A Magyarország háborúinak listája nevű oldalon már a cím alatt rögtön ott a figyelmeztetés, hogy "Ez a szócikk szaklektorálásra, tartalmi javításokra szorul", illetve "Ennek a szócikknek mind a tényszerűsége, mind a semlegessége vitatott". 

Lenthár számításai szerint a listában nagyjából 40 olyan konfliktus szerepel, amelyben valójában részben vagy teljes egészében magyar harcolt magyarral szemben, példaként többek között a Dózsa-féle parasztfelkelést hozta fel. 

Az igazán hajmeresztő állítások azonban a modern korban találhatóak meg: a Benkő által idézett oldal szerzője magyar győzelemként tüntette fel a Prágai tavasz 1968-as leverését vagy a 2003-ban elindított iraki háborút is.