„Szükség lenne egy európai közmédiára!”

„Szükség lenne egy európai közmédiára!”

A Civitas Intézet által szervezett „Ellenzéki Kerekasztal 2022” rendezvénysorozat második pódiumvitáján a magyar médiapiacról - jelentsen ez ma bármit is - és a hazai sajtóviszonyokról beszélgettek a hat ellenzéki párt médiaszakértői.

Azzal az amatőr trollkodással amit, Orbán Viktor követett el, hogy bement az újságárushoz és megállapította, hogy van kormánykritikus sajtó, az teljesen fals képet ad

- érzékeltette a magyar sajtóviszonyokat Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, aki szerint az igazán nagy tömegeket elérő országos médiumok talán az RTL Klub híradóját leszámítva a kormányzat befolyásolja és tartja el alapvetően közpénzen.

Ez a helyzet a hirdetési bevételek tekintetében is, amely körülbelül 80 százalékban a Fidesz közeli médiákhoz kerül.

Ugyanakkor, mondta Tordai Bence, itt vetődik fel a függetlenség kérdése is, hiszen sok olyan sajtótermék van már a piacon többnyire online formában, amelyek az olvasók támogatásával működnek.

Ezért szerintem ilyen értelemben talán fontosabb a függetlenség, mint az objektivitás

- tette hozzá.

A közmédia tekintetében nem volt vita abban, hogy nemcsak az MTVA irányítását próbája bebetonozni a kormányzat, hanem a működési struktúra és persze a költségvetésből származó bevételek is.

A Fidesz választási veresége esetén a köztévében, másnap is a Fidesz propaganda gyárának a híreit kell látnunk

- mondta Tordai Bence.

Vágó István, a DK szakértője szerint azért is fals képet ad Orbán Viktor trollkodása, mert mint fogalmazott, van itt sajtó, illetve szólásszabadság, de csak addig, amíg sokan meg nem hallják.

A közszolgálat ilyenkor semmi másról nem szól, mint az ellenzék gyalázásáról. De magáról a kormányzásról sem

- mondta Vágó István.

Szóba került Karas Mónika lemondása a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa éléről. Utódját így még a jelenlegi parlament nevezheti ki. 

Orbán Viktor nagyon jól megértette, hogy mennyire fontos hatalmi ág a média és ezt következetesen végig vitte. Szalai Annamária, Karas Mónika, aki "belefáradt a végrehajtásba, és már meg van a jelölt a Koltay fiúcska, Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz. Nyilvánvaló, hogy végig asszisztálta az a hatóság, akinek a feladata lett volna, hogy nagybankok milliárdokat adnak médiumok megvásárlására, befolyásolt reklámpiac

- mondta Teplán István, a beszélgetés moderátora.

Ezzel kapcsolatban Gál József, az LMP részéről úgy vélte, a kormányzati reklámok tájékoztató jellegűel legyenek például a járvány elleni intézkedések részleteiről.

Tehát például ne a Stop Soros kormányzati kampány legyen a fő bevétele az érintett médiumoknak. Szerintünk tiltani kellen a kormányzati propagandát, vagy az állami nagycégek reklámjait. Kinek van szüksége egy monopolhelyzetben lévő cég, mint például az MVM vagy a paksi erőmű reklámjára

- vetette fel Gál József aki szerint kormányváltás esetén éppen ezeket a kormányzati pénzcsapokat kell elzárni, mert ezek a sajtótermékek nem élnek meg a piacon és bedőlnek.

A közszolgálati médiumok tekintetében Farkas Krisztina, a Jobbik média szakértője úgy vélte, továbbra is szükség lenne a közmédiumokra, mert vannak még jó szakemberek.

De itt jönne be a Médiatanács, az NMHH jelentősége, ami most egypárti már jó ideje

- hívta fel a figyelmet Farkas Krisztina.

Szerintem is nagy jelentősége van a közmédiumnak. Ne az elmúlt tíz alapján ítéljük meg az MTVA működését

- mondta Harangozó Tamás, az MSZP média politikusa.

Harangozó Tamás is felhívta a figyelmet, hogy a Médiahatóság működése jelenleg egypárti.

A hangsúly itt azon van, hogy az NMHH-t pártok delegáltjai működtessék

- tette hozzá.

Teplán István felvetésére, a hat ellenzéki párt médiaszakértője egyetértett abban, hogy szükség lenne egy európai közmédiára.

Persze kérdéses, hogy ez milyen finanszírozás mentén jöhetne létre

- hangsúlyozta Farkas Krisztina, a Jobbik médiaszakértője.