Johnson az EU-bizottság elnökénél emelt panaszt a francia kormány retorikája miatt

Johnson az EU-bizottság elnökénél emelt panaszt a francia kormány retorikája miatt

Ahogy arról beszámoltunk, Emmanuel Macron francia államfő szerint Nagy-Britannia nemzetközi hitelessége és megítélése a tétje a Brexithez kötődő ügyekről, mindenekelőtt a halászati jogokról és az észak-írországi kereskedelem szabályozásáról zajló vitáknak. Majd Boris Johnson brit miniszterelnök Ursula von der Leyennél, az Európai Bizottság elnökénél tett panaszt szombaton a francia kormány retorikája miatt.

Az MTI tudósításában az áll, hogy a Downing Street szombat esti tájékoztatása szerint Boris Johnson a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport római csúcsértekezletén Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt, akinek kifejezte aggályait a halászati engedélyek számáról szóló vitában használt francia kormányzati retorika miatt.

Macron szerint Nagy-Britannia hitelessége és megítélése a Brexit körüli viták tétje

Emmanuel Macron francia államfő szerint Nagy-Britannia nemzetközi hitelessége és megítélése a tétje a Brexit körüli, mindenekelőtt a halászati jogokról és az észak-írországi kereskedelem szabályozásáról zajló vitáknak - írja a Magyar Távirati Iroda tudósítója.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének ismertetése szerint Johnson a találkozón hangsúlyozta a brit kormány azon véleményét, hogy a Franciaország részéről elhangzott fenyegetőzések teljességgel indokolhatatlanok, és nem tűnnek összeegyeztethetőnek az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmi és együttműködési megállapodásában (TCA) foglaltakkal, sem a szélesebb értelemben vett nemzetközi joggal.

A brit miniszterelnök a Downing Street tájékoztatása szerint kijelentette az Európai Bizottság elnökének, hogy

a brit hatóságok az európai uniós halászhajók által brit területi vizekre beadott halászati engedélykérelmek 98 százalékát jóváhagyták, és készek áttekinteni bármely olyan további bizonyítékot, amely a kérvények fennmaradó 2 százalékának megalapozottságát alátámaszthatják.

Franciaország ugyanakkor azon háborodott fel, hogy a brit hatóságok a brit területi vizekre, illetve a Jersey környéki tengeri területekre halászati engedélyért folyamodó francia halászhajók közül többtucatnyinak a kérvényét visszautasították.

Az elutasítások indoklása szerint a francia üzemeltetők nem tudták bizonyítani, hogy hajóik már az elmúlt években is halásztak brit vizeken, márpedig a kétoldalú megállapodás ennek egyértelmű bizonyítását írja elő.

Párizs szerint viszont Jersey hatóságai olyan bizonyítási kötelezettségeket is előírtak, amelyek nem szerepelnek London és az EU megállapodásában.