Több programpontjához is ragaszkodik Márky-Zay a hatpárti egyeztetéseken

Több programpontjához is ragaszkodik Márky-Zay a hatpárti egyeztetéseken

A pártvezetőkkel ma külön-külön, holnap pedig közös egyeztetés keretében tárgyal a hatpárti szövetséggel Márki-Zay Péter - árulta el az ATV-nek az előválasztást megnyerő kormányfőjelölt a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Márki-Zay szerint a holnapi közös ellenzéki tárgyalás során jelenleg az október 23-ai ünnepség megszervezése a legsürgetőbb kérdés.

Október 23-án az ellenzék is megemlékezést tart

Nem zárja ki Márki-Zay Péter, hogy egy hetedik frakció is létrejöjjön a következő Országgyűlésben. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint nagyon jó lenne, ha október 23-án az ellenzéki pártok közösen tartanák meg a nemzeti ünnepünket. „Október 23-án szimbolikus lesz, ha mi együtt felállunk majd egy színpadra, egy közös demonstráció keretében.

Ugyanakkor a nagycsaládos politikus visszautasította, hogy ezeken a megbeszéléseken a pozícióosztás legyen elsődleges, majd megjegyezte: vannak olyan programpontok, amelyekből nem enged, ilyen például az, hogy

szerinte nem lehet SZJA-t emelni, valamint a családtámogatások rendszeréhez is ragaszkodik.

Hódmezővásárhely polgármestere a tanárok bérrendezését illetően azt mondta, ahogy az orvosoké, úgy pedagógus-béremelés nem lehet kérdéses, kormányváltástól teljesen függetlenül sem. Mint folytatta, egyszerűen arról van szó, hogy nincs elég tanár, nélkülük pedig az oktatás nem tud működni. Úgy látja, ugyanez volt a baj a kórházakban az orvosokkal vagy az egészségügyi szakdolgozókkal is. 

Tehát én egyszerű közgazdászként úgymond, fölhívnám bárkinek a figyelmét, hogy a kereslet-kínálat törvénye az olyan, mint a gravitáció, hogy azt nem lehet fölülírni kétharmados törvényekkel. Hogyha nincs elég tanár, akkor nincs más megoldás, mint körülményeket javítani, béreket emelni, különben nem is lesz elég tanár. Ugyanez volt a helyzet az orvosokkal is, és én meg egy harmadik területet látok ilyet, a rendőröket 

- fejtette ki az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke nem tart attól, hogy az előző hetek sérelmei megmérgeznék a hatpárti szövetséggel való közös munkát a továbbiakban. Mint fogalmazott:

A nézetkülönbségeket meg lehet beszélni, el lehet dönteni, és utána a haza érdekében össze lehet kapaszkodni, meg egymást kézen fogva, együtt, a közös győzelmet ki lehet vívni.

A napokban felmerült a Civil Választási Bizottság részéről, hogy köztársasági elnökjelölti előválasztást tartana, Márki-Zay szerint viszont az ellenzéknek nem olyan ügyre kellene fordítania az energiáját, aminek nincsen közjogi relevanciája, és ő maga biztos benne, hogy ezt Orbán Viktor nem engedi át az ellenzéknek.

A karakterét érintő lehetséges Trump-párhuzam kapcsán pedig az ellenzéki politikus elmondta:

Nem gondolom, hogy Orbán Viktorral ellentétben túlságosan sok minden közöset lehetne találni Trump és közöttem.

Márki-Zay Péter a családjáról is beszélt, akik támogatják és szurkolnak neki, a politikus azonban leszögezte, abban az esetben sem költöznének fel Budapestre, ha 2022-ben ő nyerné el a miniszterelnök-jelölti címet.