Z. Kárpát Dániel: „A kormány nagyon harcias a belpolitikai térben, de a német autógyárak akarata előtt bármikor meghajol”

Z. Kárpát Dániel: „A kormány nagyon harcias a belpolitikai térben, de a német autógyárak akarata előtt bármikor meghajol”

Tényleg elvehetik dolgozók bérének a felét Magyarországon? címmel tett fel kérdést Z. Kárpát Dániel, az interpellációk során a parlamentben.

A Jobbik alelnöke felidézte amikor egy szaúdi konferencián Orbán Viktor arról beszélt, hogy  hazánkban kellőképpen rugalmas a munka törvénykönyve és kellőképpen alacsonyak a bérek. Mint mondta, a kormány nagyon harcias a belpolitikai térben, de a német autógyárak akarata előtt bármikor meghajolnak és szerinte most is a multik érdekeit választotta a kormány, a magyar munkavállalók érdekeivel szemben.

Az Önök rabszolgatörvénye alapján 80-800 ezer forintig vehetnek el jövedelmet a magyar munkavállalóktól. Bármeny piacgazdaságban elfogadhatatlan lenne. Két multicég már levonta dolgozóinak bérét

- hívta fel a figyelmet Z. Kárpát Dániel.

A jobbikos képviselő szerint szükség van a multicégekre, bankokra, de ne várjuk tőlük, hogy nem fogják más formában behajtani ezt az összeget, és ha két cég levonja ezt az összeget, akkor vélhetően a többi is így tesz.

Én nem a multiktól várom a dolgozók támogatását, maximum a bérszínvonal emelését az EU-s átlaghoz. A kormánytól várom, hogy a kieső bérek 80 százalékát pótolja, hogy végre a multikkal szemben álljon a magyar munkavállalók oldalára. Államtitkár úrtól azt kérdezem, egyetért-e azzal, hogy Orbán Viktor az alacsony bérekkel akar versenyezni és tőkét vonzani Magyarországra

- mondta interpellációjának végén Z. Kárpát Dániel.

Schanda Tamás érdemi válasz helyett ismét gyurcsányozott egyet. Az államtitkár szerint a Jobbik politikai érdekei miatt összefogott Gyurcsány Ferenccel. Az államtitkár azt mondta Z. Kárpát Dániel a kisujját sem volt hajlandó mozdítani, amikor a járvány miatt a kormány próbált segíteni a munkavállalókon.

A rugalmas Munka törvénykönyv miatt sikerült megmenteni a munkahelyeket, ellentétben azzal, amikor a baloldali kormány idején építették le a magyar munkahelyeket

- tette hozzá Schanda Tamás.

Z. Kárpát Dániel nem fogadta el az államtitkár válaszát.