Bírósági döntés: a külügyminisztériumnak ki kell adnia a Budapest-Belgrád vasút hitelszerződését

Bírósági döntés: a külügyminisztériumnak ki kell adnia a Budapest-Belgrád vasút hitelszerződését

Másodfokon és jogerősen győztünk abban a perben, amit a kínai hitelszerződés kiadásáért indítottam. Az ítélet szerint hiába a titkosítási törvény: a kormánynak nem elég általánosságban hivatkozni arra, hogy a hitelszerződés nyilvánossága sértené Magyarország külügyi érdekeit, azt bizonyítania is kell. És mivel a külügyminisztérium ezt nem tudta bizonyítani, 15 napon belül ki kell adnia a hitelszerződést

- írja Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésében. A politikus tavaly indított pert a Budapest-Belgrád vasúti beruházás finanszírozására kötött hitelszerződés kiadásáért. A vészhelyzetet kihasználva a kormány 90 nap hosszabbítást kért az adatkérésre, majd átnyomta a parlamenten a titkosítási törvényt. Szél az adatkérése elutasítása után pert indított, majd az elsőfokú bíróság döntése ellen fellebbezést nyújtott be.

A bíróság másodfokon most annak bizonyítására kötelezte a külügyminisztériumot, hogy a szerződés kiadása sértené Magyarország külügyi érdekeit. A bíróság csütörtöki döntésében megállapította, hogy a minisztérium nem csatolt semmi olyan dokumentumot, ami hitelt érdemlően bizonyította volna, hogy a szerződés kiadása sértené Magyarország külügyi érdekeit. Az ítélet jogerős, a külügyminisztériumnak 15 napon belül ki kell adnia a hitelszerződést.