Elemző: beigazolódtak azok az érzetek, amik a sátrakból jöttek, de Dobrevnek már nem lesz 50 százaléka

Elemző: beigazolódtak azok az érzetek, amik a sátrakból jöttek, de Dobrevnek már nem lesz 50 százaléka

Közvélemény-kutatóként borzasztó nehéz volt felkészülni az előválasztásra, de menetközben azok a számok látszódtak, amiket vártunk, és azok az érzetek is úgy, ahogy beigazolódtak, amik a sátrakból jöttek - fogalmazott az Alfahír érdeklődésére Ember Zoltán Levente. Az Iránytű Intézet ügyvezetője szerint Dobrev Klára vélhetően megnyeri az első fordulót, viszont a megnövekedett részvétel miatt korántsem akkora fölénnyel, mint amennyit becsültek egy héttel ezelőtt. 

Ellenzéki előválasztás - A miniszterelnök-jelölteknél csak csütörtökön hirdetnek végeredményt, de egész éjjel tart majd a számolás (ÉLŐ)

Kilenc nap után befejeződött az ellenzéki előválasztás első fordulója, ahol a 106 egyéni jelöltről és a miniszterelnök-jelöltekről dönthettek a magyar választópolgárok. Az Országos Előválasztási Bizottság közlése szerint, mintegy 633.811-en vettek részt az előválasztáson. A szavazatszámlálás szerdán reggel kezdődött, de még mindig tart: az Országos Előválasztási Bizottság folymatosan tájékoztat a választókerületekben született eredményekről.

Elmondta, most még nehéz súlyozni, hogy az egyéni választókerületekben való győzelmek, vagy a miniszterelnök-jelölti versenyben való győzelem az erősebb, hiszen nem mindegy, hogy milyen kombinációban jön létre. Ha Karácsony Gergely nyeri az előválasztás második fordulóját, de nincsenek mögötte párbeszédes, MSZP-s képviselők, akkor nagyon nehéz dolga lehet egy esetleges koalíciós kormányzás során.

Ember Zoltán Levente szerint ugyanakkor Fekete-Győr Andrásnak és Jakab Péternek az alacsony százalékos eredménye miatt sokkal kisebb lesz az alkupozíciója, ezzel szemben az már tegnap este is látszódott, hogy Márki-Zay Péter azonnal elkezdte az árfolyamát srófolni, és még azt is belengette, hogy Karácsony Gergelynek kellene a javára visszalépnie. 

Az Iránytű Intézet ügyvezetője szerint az viszont kizárható, hogy az első fordulóban meglesz Dobrevnek az 50 százalékos támogatottsága. Nagyon sok budapesti körzet van még hátra, és a DK-s politikus nem tudott elszakadni, nem tud annyit hozni a főpolgármesteren vidéken, még akkor sem, ha Pesten döntetlen lesz a két jelölt között. Karácsony Gergely ugyanis Budát megnyerte.

A PÁRTOK KÖZTI VERSENY ÁLLÁSA CSÜTÖRTÖK REGGEL:

  1. DK, 14 jelölt
  2. Momentum, 10 jelölt
  3. Jobbik, 9 jelölt
  4. Párbeszéd, 5 jelölt
  5. MSZP, 4 jelölt
  6. LMP, 3 jelölt