Szijjártó szerint folytatni kell a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között

Szijjártó szerint folytatni kell a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között

Tovább kell folytatni a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között a kölcsönös előnyök mentén, ez fontos lenne Magyarország és Közép-Európa biztonsága szempontjából is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter délelőtt Jared Kushnerrel, Donald Trump előző amerikai elnök vejével és volt közel-keleti főtanácsadójával egyeztetett az ENSZ Közgyűlése 76. ülésszakának alkalmából. A találkozó középpontjában a Washington által tető alá hozott "Ábrahám-egyezmények" voltak, amelyek keretében tavaly az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Szudán is normalizálta a viszonyát Izraellel.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy ezek a megállapodások "hosszú évtizedek reménytelensége után hozták el azt a reményt a Közel-Keleten, hogy a dolgok mehetnek a jó irányba, a béke irányába, a békés együttélés, a kölcsönös előnyök és tisztelet irányába is".

Jó lenne, ha nem illanna el az egyezmények által megteremtett momentum, és esetleg sikerülne további arab országokat is bevonni ebbe a körbe

- emelte ki. Hozzátette, hogy Kushner és csapata létrehozta az Ábrahám-megállapodások Nemzetközi Intézetét annak érdekében, hogy fennmaradjon a megállapodások gondolatisága, és ezt a célt a magyar kormány is támogatja minden nemzetközi fórumon.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A miniszter arról is beszámolt, hogy az előző amerikai kormányzat alatt "soha nem látott magasságokba emelkedett" az Egyesült Államok és Magyarország közötti politikai együttműködés. Ennek szerinte az is oka volt, hogy Donald Trump és Orbán Viktor kormányfő hasonlóan gondolkodott számos kérdésről, például a migrációról, a határok védelméről, a gazdaság fejlesztéséről, a családokról, illetve a kereszténység jelentőségéről és a keresztény közösségek védelméről.