Előválasztás: felmentette Süle Zsolt és Szabó Ervin jobbikos jelölteket az OEVB, akiket az MSZP ki akart zárni

Előválasztás: felmentette Süle Zsolt és Szabó Ervin jobbikos jelölteket az OEVB, akiket az MSZP ki akart zárni

Amint arról beszámoltunk, Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke vasárnap több etikai beadványt is benyújtott Dr. Szabó Ervin (Békés megye 4. választókerület) és Süle Zsolt (Veszprém megye 4. választókerület) jobbikos jelöltek ellen az Országos Előválasztási Bizottság felé.

Földi István kiáll az MSZP által bevádolt jelölttársai mellett

Közösségi oldálán hívta fel a figyelmet arra Földi István, a Jobbik jelöltje az előválasztáson Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. számú egyéni választókerületében, hogy miközben a legtöbb ellenzéki párt elnöke ma egész nap megállás nélkül azon dolgozott, hogy visszaverjék a Fidesz aljas támadását, addig Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke jobbikos jelöltek ellen nyújtott be több etikai beadványt az Országos Előválasztási Bizottság felé.

A Telex kérdésére az Országos Előválasztási Bizottság azt válaszolta, hogy

a Süle Zsolt és Szabó Ervin elleni etikai beadványokat elutasították és felmentették őket.

Mint ismert, Tóth Bertalan MSZP-társelnök azért akarta kizáratni az előválasztásból a Jobbik orosházi jelöltjét, Szabó Ervint, mivel szerinte a jobbikos politikus megsértette az előválasztás etikai kódexének több pontját is, amikor szombat délelőtt, az előválasztási informatikai rendszer megbénulásának idején bement az egyik orosházi szavazósátorba. A Jobbik jelöltje később elismerte, hogy megszegte azt a szabályt, ami szerint a jelöltek a szavazósátor tíz méteres körzetén belül nem tartózkodhatnak, ugyanakkor szerinte ugyanezt tette az őt három méterről fotózó ellenfele is.

Süle Zsolt, a Jobbik pápai képviselőjelöltje esetében az MSZP kifogása az volt, hogy egy augusztusi Magyar Nemzet cikk szerint korábban antiszemita, rasszista posztokat tett közzé a Facebookon, Süle azonban azt állította, hogy soha nem tett olyan nyilatkozatot, amely sérthette a romákat és a zsidóságot.