EU-s forrásból segítené a román kormány a magyar gyerekek román nyelvtanulását

EU-s forrásból segítené a román kormány a magyar gyerekek román nyelvtanulását

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére európai uniós alapokból segítené a román kormány a nemzetiségi, ezen belül a magyar gyerekek román nyelvtanulását, amely célra egy 10 millió euró összértékű projektet hirdettek meg - közölte hétfőn a romániai magyar érdekvédelmi szervezet.

Az RMDSZ közleménye Hegedüs Csillát, a román európai alapok minisztériumának államtitkárát idézte, aki elmondta: minden gyereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy megtanuljon románul, ez a célja az európai alapok és az oktatási minisztérium közös projektjének, amelyet a napokban bocsátottak társadalmi vitára a humánerőforrás-fejlesztési operatív program keretében.

A projekt összértéke 10 millió euró, amelyből hatezer oktatót képeznek tovább arra, hogy a románt idegen nyelvként tanítsák, de lesznek új tankönyvek, román nyelvű játékos telefonos applikációk is, amelyek a gyerekek román nyelvtanulását segítik.

"Mind Székelyföldön, mind Kolozsváron és a Partiumban sok gyereknek gondot jelent a román nyelv elsajátítása. Azonban ahhoz, hogy mindenki otthon érezze magát Erdélyben, fontos, hogy a gyerekeink megfelelő módon tanuljanak meg románul" 

- mondta Hegedüs Csilla. 

A társadalmi vita után a projektet hivatalosan is elindítják, a finanszírozási szerződés aláírása után várják a tanárok jelentkezését, akiket meghatározott kritériumrendszer szerint választanak ki.

Kallós Zoltán romániai oktatási államtitkár is hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar diákok megtanuljanak románul, mert jobb jövőt, jobb életet teremthetnek maguknak szülőföldjükön és jól fizetett munkához juthatnak.

"Nem akarjuk, hogy a gyerekeink külföldre költözzenek, azt akarjuk, hogy itt legyenek közel hozzánk" 

- mondta az államtitkár, emlékeztetve: a 2011-2012-es tanévtől a magyarul tanuló gyerekek számára külön tantervet vezettek be, amely nagyrészt jó, de kiderült, hogy sok esetben nem megfelelően alkalmazzák, ezért akarnak továbbképzéseket szervezni a pedagógusok számára.

(MTI)