Gulyás Gergely csalódásnak nevezte Ursula von der Leyen beszédét

Gulyás Gergely csalódásnak nevezte Ursula von der Leyen beszédét

Hatalmas csalódásként értékelte Ursula von der Leyennek az unió helyzetéről szóló szerdai, az Európai Parlamentben elmondott beszédét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke szerdai beszédében csak a legfontosabbról nem beszélt, Gulyás Gergely szerint. Úgy véli, "semmilyen tervvel nem állt elő, semmilyen megoldást nem kínált arra vonatkozóan, hogy miként állítsuk meg Európa visszaszorulását a világban."

A miniszter hangsúlyozta, hogy az EB elnöke ahelyett, hogy Európa határainak megvédését tűzte volna ki célul, a migráció megállítása helyett bevándorlásbarát politikát folytat. Hozzátette: az Ursula von der Leyen vezette bizottság túllépi a hatáskörét, amikor beavatkozik a tagállamok gyermek- és családvédelmi szabályozásába.

"Tarthatatlan, hogy a bizottság sikeres válságkezelésről beszél, miközben a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság elleni uniós forrásokhoz csak egyes tagországok juthatnak hozzá, mások nem"

- fogalmazott Gulyás Gergely, aki szerint ez elfogadhatatlan, mert torzítja az unión belüli versenyt.

Hangsúlyozta, hogy a bizottság ezzel megszegi azt az ígéretét, amelyre tekintettel a tagállamok egy része, így Magyarország is elvi fenntartásai ellenére is támogatta a helyreállítási alap létrehozását.

Von der Leyen: a jogállamiság védelme kemény küzdelem

Szerdán Ursula von der Leyen arról beszélt, hogy a jogállamiság védelme nemcsak nemes cél, hanem egyúttal kemény munka és folyamatos küzdelem is annak érdekében, hogy az Európai Unió még eredményesebb legyen.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, a demokráciába és a közös értékekbe vetett bizalom vezette azokat a "szabadságharcosokat", akik több mint 30 évvel ezelőtt lebontották a vasfüggönyt.

Ezeket az értékeket az európai szerződések is rögzítik, minden tagország elkötelezte magát ezek tiszteletben tartása mellett, amikor szabad és szuverén módon csatlakozott az unióhoz - emlékeztetett. A jogállamiság tagállami helyzetét elemző 2021-es uniós jelentés általában kedvező fejleményeket mutat, de néhány tagország esetében a helyzet komoly aggodalomra ad okot - húzta alá.

"Eltökélt szándékunk, hogy megvédjük ezeket az értékeket. És ez az eltökéltség sosem fog lankadni"

- tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}