Politikai játszmák őrölhetik fel a sümegi Fideszt

Politikai játszmák őrölhetik fel a sümegi Fideszt

Nem tartotta meg csütörtök délelőttre meghirdetett ülését a Sümegi Kistérségi Többcélú Társulás, pedig a költségvetés módosításán túl új elnök személyéről is szavaztak volna. Ez az a szervezet, melynek éléről nemrég lemondott Sümeg fideszes polgármestere, Végh László, miután vezetőként havi kétmillió forintos jövedelmet rakott össze saját barátnőjének, Szabó Krisztinának.

Azt követően, hogy kiderült, Szabó érettségije hamisítvány – és ezáltal a későbbi egyetemi tanulmányai is érvénytelenek -, hosszas tagadás és vádaskodás után Navracsics Tibor fideszes választókerületi elnök nyomására Végh otthagyta a társulást, majd nem sokkal később Szabó is lemondott az orvosi rendelőintézet vezetéséről.

Belső harc a Fideszben, háttérbe szorítják a botrányos sümegi polgármestert

Információk szerint lemondott a Sümegi Kistérségi Többcélú Társulás elnöki posztjáról szeptember 13-ai nappal Végh László sümegi polgármester. A hírről beszámoló Facebook-poszt szerint a lemondás okai között szerepel az élettársának hamis érettségivel történő foglalkoztatása, a 2.068.440 forintra felemelt fizetése és az EFOP-os eszközbeszerzési pályázat nyomán indult minisztériumi eljárás, valamint rendőrségi nyomozás.

Noha az eset körülményeit ismerve már egy évvel ezelőtt elvárható lett volna Szabó lemondása, ehelyett ő és a sümegi polgármester összezártak, sőt, Végh megduplázta párja fizetésének egyik elemét, amivel 1,6 millió + 400 ezer forint lett a havi jövedelme.

A politikai kultúra színvonalát egyébként kiválóan jellemzi, hogy sem a hatósági vizsgálatok és eredményei, sem az ellenzéki, közéleti kritikák nem értek el eredményt: nem úgy, mint a Fidesz belső mozgolódása.

A választókerületben ugyanis minden bizonnyal Navracsics Tibor lesz a kormánypártok új jelöltje, márpedig a sümegi botrány komoly károkat okozhatott a Fidesz megítélésében. Az ex-miniszter feltámadása ezért rendrakást kívánt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Navracsics szokatlan módon nyílt levélben kérte meg Végh Lászlót, hogy hívja össze a társulást, és az érettségi botrány miatt szavazzanak Szabó tisztségéről, ami burkoltan nyilván azt jelentette, hogy vegyék le a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ éléről.

Sümeg: Navracsics vethet véget a hamis érettségi után járó több milliós fizetésnek, és ezzel le is bukott a pártállami rend

Navracsics Tibor tehet pontot a Sümeget érintő érettségibotrány végére, legalábbis hosszú idő után kirúghatják azt az embert havi több milliós fizetést biztosító munkahelyeiről, akivel szemben közokirat-hamisítás miatt zajlott büntetőeljárás, miután kiderült, hogy hamis érettségire építette későbbi tanulmányait és komplett karrierjét.

Ez azon kívül, hogy helyi politikai szereplők szerint egy „elküldött selyemzsinór” volt, arra is rávilágított, hogy az elvileg politikai függetlenségben működő önkormányzati szervezetek döntései olykor a Fideszen, mint párton belül dőlnek el, hiszen Navracsics Tibor csupán egy választókerületi elnök, semmi több.

Az azonban mindenképpen fontos érdeke, hogy a kínos botrány lecsendesedjen 2022-re, mert ha nem, az rontja az esélyeit a jobbikos Rig Lajossal szemben.

Végh ugyanakkor Navracsics levelére csak egy cinikus választ adott arról, hogy egyébként is össze akarta hívni az ülést, és a tagok majd eldöntik, mit vesznek napirendre, mielőtt „bölcsen” döntenének - azt pedig már tudjuk, hogy Végh inkább nem várta meg, míg vele rúgatják ki saját barátnőjét.

A Fideszen belüli harcokra utal az is, hogy az egyébként is botrányairól ismert Véghet nemrég újraválasztották a párt helyi elnökének, tehát az emberei úgy tűnik, még kitartanak mellette. Kérdés, hogy meddig: ha a butácska hőbörgéseknél és mániákus tagadásoknál többre nem futja, a kormánypárt aligha fogja egy polgármesterért kockáztatni a választókerület egyéni mandátumát.

Mindezek után talán nem meglepő, hogy sem Végh, sem Szabó nem mutatták jeleit a megbánásnak, és az ügy következményei miatt csakis az ellenzéki szereplőket hibáztatják. A testület elmaradt ülését később pótolják, addig vélhetően további belharcok zajlanak majd Végh körül.