Elemző: nem hozott meglepetést a miniszterelnök-jelölti vita

Elemző: nem hozott meglepetést a miniszterelnök-jelölti vita

"A jelöltek érezték annak veszélyét, ha túl élesen bírálják egymást, az megbonthatja az egység látszatát, amely kárt okozhat a későbbi együttműködésnek. Ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita korábban nem volt Magyarországon s ezt érezhettük is a résztvevőkön. Nekik is egy új helyzet volt. Vita helyett inkább kampányrendezvényen érezhettük magunkat, ahol mindenki igyekezett eladni a saját, már megszokott brand-jét" - mondta lapunknak Pék Szabolcs, az Iránytű Intézet elemzője a vasárnap este első alkalommal megrendezett miniszterelnök-jelölti vita kapcsán.

Ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita: mutatjuk, hogyan képzelik el Magyarország jövőjét

Mint arról korábban beszámoltunk, Pálinkás József (Új Világ Néppárt) kivételével az összes többi miniszterelnök-jelölt összegyűjtötte a kellő számú, 20 ezer aláírást. Vasárnap este az ATV VOKS 2021 című műsorában első alkalommal állt ki vitázni egymással Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP), Jakab Péter (Jobbik), Dobrev Klára (DK), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) és Fekete-Győr András (Momentum).

A vitáról általánosságban

Arra a kérdésünkre, hogy alkalmas volt-e arra, hogy betöltse azt a funkciót, amit az ellenzéki pártok szántak neki, úgy reagált, hogy 

elsősorban az a legfontosabb kérdés, hogy betöltötte-e azt a szerepet, amit a választópolgárok elvártak tőle. Erre pedig jelenleg nem tudjuk a választ, a kérdést majd a következő hetek közvélemény-kutatásai segíthetnek megválaszolni.

Pék szerint a jelölti vita sajátosságait nem hordozta magán a műsor, hiszen érdemi vita nem alakult ki a felek között.

Úgy véli, minden résztvevő kényesen ügyelt arra, hogy önmagát mutassa be, az egymás közötti nézetkülönbségeket pedig ne hangsúlyozza: egyedül Zugló kérdése merült fel, mely ügy a Momentum elnökén kívül minden félnek kellemetlen.

Érdekes, hogy pont a volt kerületi polgármester, Karácsony Gergely maradt ki a vita eme részéből

- fogalmazott.

Volt-e győztese?

Az Iránytű Intézet elemzője nem feltétlenül tud győztest hirdetni, hiszen a választópolgárok nem biztos, hogy ugyanazt a személyt látják győztesnek, márpedig ők a legfontosabb zsűri ebben a versenyben.

Úgy látja, egy ember volt, aki inkább alulmaradt tegnap este, ő pedig Márki-Zay Péter.

Szereplését kevésbé éreztem felkészültnek, jól felépítettnek, egyértelműen ő volt az, aki kilógott a sorból; mintha nem készült volna a vitára, bár helyesen a különbözőségeire, a polgármesteri múltjára kívánt építeni, több kérdésben az ő programjával, érveivel nem értett egyet a többi jelölt

- mondta az Alfahírnek.

Ezek voltak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek reakciói a vasárnap esti vita után

Vasárnap este megtartották az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitáját az ATV-n. A magyar politikában már szinte egyedülálló módon, de 15 év után tartottak ismételten nyílt, televíziós vitát politikusok között. Összeszedtük, hogyan reagáltak a politikusok a vita után. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Jakab Péter azt írta a közösségi oldalán, hogy „15 éve nem volt Magyarországon miniszterelnök-jelölti vita.

Nem úgy, mint Fekete-Győr András, aki szerinte a Partizános blama után láthatóan jól felkészült; fiatalos, lendületes képet próbált sugározni magáról, ő próbált leginkább konfrontálódni, ám gesztusai sok helyütt mesterkéltnek hatottak.

Pék szerint míg Dobrev Klára a felkészültségét és tapasztalatát hangsúlyozta, addig Karácsony Gergely magát államférfiként, konszenzuális jelöltként igyekezett feltüntetni.

Az egyik legnagyobb érdekességet Dobrev Klára stílusa hozta: Jakabbal, Karácsonnyal, Fekete-Győrrel ellentétben konkrétumokat kerülő, érzelmes, empatikus, egyszerű stílust, beszédmódot választott.

Az elemző úgy véli, arról lehet szó, hogy ő már második fordulóra készül, próbálja a magas elutasítottságát leküzdeni, nehogy a második fordulóra a többi szereplő, és/vagy a szavazók az ő kiszorítására játszanak.

Jakab Péter pedig magát az „egyszerű emberek”, a melósok, a vidék, a kisnyugdíjasok képviselőjeként mutatta be, tökéletesen illeszkedve a Jobbik stratégiájába. Ő több kellemetlen kérdést kapott, amelyekből jól vágta ki magát.

Összességében elmondható tehát, hogy minden jelölt azt a képet sugározta magáról, amit korábban a kampányában is, ilyen szempontból nem volt meglepetés.

Stratégiai értelemben maga szempontjából mindenki helyesen cselekedett

- foglalta össze.

Elszámoltatás: ki tudja a leghitelesebben képviselni?

Pék Szabolcs szerint a legmarkánsabb közös nevező az elszámoltatás volt, azonban több árnyalatot vehetett észre a szemlélő, a jogi kivitelezhetőség szempontjai is terítékre kerültek. Leginkább ez az a téma, melynél igyekeztek a szereplők egymásra licitálni.

Hitelességet tekintve azt láthatjuk, hogy azok sem értek el eredményt, akiknek lehetősége lett volna rá. Itt Karácsony Gergelyre és Márki-Zay Péterre gondolok. Ők városvezetőként csupán néhány feljelentés megtételére tudtak hivatkozni, Karácsony végig igen óvatos marad e témában

- mutatott rá.

Nincs vita: Jakab Péter tényleg lemond a miniszterelnökségről, ha Orbánék nem lesznek elszámoltatva

Vasárnap lezajlott az első ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita, ennek kapcsán kérdeztük Jakab Pétert, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét a benyomásairól, a tapasztalatairól. A politikus beszélt arról is, hogy garanciát akar adni a választóknak az ígérete betartására: ha nem sikerül elszámoltatni a NER jelenlegi vezetőit, lemond a miniszterelnöki tisztségéről. Interjú.

A másik három szereplő pedig hangzatos ígéreteket tett. Ez a téma természetesen kiemelten fontos abban a közegben, amely jó eséllyel szavazni fog az előválasztásokon. A teljes népességben ugyanakkor már nem ez a helyzet - tette hozzá.

Az Iránytű Intézet elemzője felidézte, a rendszerváltás óta szinte minden kampányban meg volt ígérve az elszámoltatás, gondolhatunk itt Kéri László vagy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tevékenységére, ám ezek sikeressége finoman szólva is megkérdőjelezhető, súlyos börtönbüntetésekre vagy vagyonelkobzásokra egyszer sem került sor.