9/11: A merénylők és a szaúdi kormány kapcsolatát vizsgáló nyomozati anyagot hoztak nyilvánosságra

9/11: A merénylők és a szaúdi kormány kapcsolatát vizsgáló nyomozati anyagot hoztak nyilvánosságra

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szombaton Joe Biden amerikai elnök utasítására nyilvánosságra hozta a 2001. szeptember 11-i merényletekkel kapcsolatos nyomozásának első, kivonatolt anyagát, amely egyebek közt vizsgálja a szaúdi kormány és a merénylők kapcsolatát is - jelentette be a CNN.

A titkosítás alól frissen feloldott, 2016-ból származó, 16 oldalas nyomozati anyag egyebek között Szaúd-Arábia egyesült államokbeli konzulátusának egy tisztségviselője, egy vélt szaúdi titkosügynök, illetve legalább két merénylő közötti kapcsolattal is foglalkozik. Ugyanakkor a rijádi kormány bűnrészességére vonatkozó bizonyíték nem került elő. Szaúd-Arábia következetesen azt állította, hogy nem volt köze a mintegy háromezer emberéletet követelő merényletekhez.

Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége egyelőre nem reagált a dokumentum nyilvánosságra hozására. Szeptember 8-i közleményében a diplomáciai képviselet leszögezte: Szaúd-Arábia mindig is a szeptember 11-i események tisztázását szorgalmazta, és üdvözli a támadáshoz kapcsolódó titkosított dokumentumok ismertetését. Az eddigi nyomozások alapján semmiféle bizonyíték sem merült fel arra nézve, hogy a szaúdi kormány vagy tisztségviselői előre tudtak volna a merényletről, illetve bármilyen módon érintettek lettek volna - hívta fel a figyelmet a nagykövetség.

A tizenkilenc repülőgép-eltérítő közül tizenöt Szaúd-Arábiából származott. A merényleteket vizsgáló amerikai kormányzati bizottság arra nézve sem talált bizonyítékot, hogy Szaúd-Arábia közvetlenül finanszírozta volna az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet, amelynek az afganisztáni tálibok biztosítottak menedéket akkoriban.

9/11 - Exkluzív visszatekintés a világunkat átformáló terrortámadásra az Alfahíren

9/11 - Exkluzív visszatekintés a világunkat átformáló terrortámadásra az Alfahíren

A támadásban meggyilkoltak családtagjai és a sérültek ennek ellenére dollármilliárdokra perelték Szaúd-Arábiát. A merényletek áldozatainak családjait tömörítő szervezet (9/11 Families United) nevében nyilatkozó Terry Strada aláhúzta: az FBI által közzétett dokumentum minden kétséget kizárólag bizonyította Szaúd-Arábia bűnrészességét. Strada, akinek férje, Tom életét vesztette a támadásban, nyomatékosította: itt az ideje, hogy a rijádi kormány vállalja a felelősséget tisztségviselői szerepéért.

(MTI)