Elemző: sikeresnek mondható eddig az előválasztási kampány

Elemző: sikeresnek mondható eddig az előválasztási kampány

Hétfőn lezárult az előválasztáson az aláírásgyűjtés szakasza, véglegessé váltak a jelöltek az egyes egyéni választókerületekben, illetve az is kiderült, hogy 5 miniszterelnök-jelölt fog megküzdeni egymással a jelöltség megszerzéséért, miután Pálinkás Józsefnek végül nem sikerült összegyűjteni a szükséges számú aláírást. Bő egy héttel a szavazás megkezdése előtt Pék Szabolcsot, az Iránytű Intézet elemzőjét kérdeztük az előválasztási kampány eddigi értékeléséről, illetve arról, hogy mire számíthatunk még a továbbiakban.

Az elemző szerint miután hazánkban először tartanak előválasztást, ezért az apróbb hibák ellenére sikeresnek mondható a verseny, a kisebb nézeteltérések egy demokratikus verseny természetes velejárói. A kritikák elsősorban arról szóltak, mióta elindult a kampány, hogy egyes körzetekben megegyeztek az ellenzéki pártok egymással a visszalépésekről, azonban Pék Szabolcs ezeket a kritikákat nem tartja fairnek, mivel egy teljes országos kampány, illetve ennek a tárgyi feltételei komoly összegeket emésztettek volna fel, amelyet nem engedhettek meg maguknak az ellenzéki pártok. Ráadásul azt is látni kell, hogy az összes körzeteben nem is tudott volna minden párt egy jól bejáratott jelöltet kiállítani, így a korábbi választásokon tisztességes eredményt elérő jelöltek támogatása a kevésbé frekventált körzetekben minden párt részéről kézenfekvő megoldásnak tűnik ebben a helyzetben.

Arra a kérdésre, hogy van-e annak jelentősége, hogy az egyes miniszterelnök-jelöltek mennyi ajánlást szedtek össze a kötelező 20 ezren felül az elemző úgy válaszolt, hogy a későbbiek szempontjából ennek nincs komoly jelentősége, inkább egy számháborúról van csak szó.

Véleménye szerint az első fordulóban az ajánlások számától függetlenül Jakab Péter, Karácsony Gergely és Dobrev Klára fog a legjobban szerepelni, nagy valószínűség szerint ők fognak a második fordulóba jutni.

A aláírásgyűjtés lezárásával az is kiderült, hogy az egyes pártok összesen hány egyéni jelöltet indítanak, ebből pedig lehet következtetni a pártok stratégiáira az előválasztási kampány során. Pék Szabolcs ezzel kapcsolatos kérdésünkre kiemelte, hogy az LMP, az MSZP és a Párbeszéd a mai számok alapján nem valószínű, hogy önállóan be tudna jutni a parlamentbe, így számukra a túlélés szempontjából kulcsfontosságú minden egyes egyéniben aratott győzelem, illetve hogy hányan kerülnek majd fel a politikusaik közül a közös ellenzéki listára.

Az ellenzéki mezőny két legerősebb szereplője, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik alapvető célja pedig az, hogy erős frakcióval rendelkezzenek az új Országgyűlésben, valamint fontos cél mindkét párt számára, hogy ők adják a miniszterelnök-jelöltet is, amelyre mindkét párt jó eséllyel pályázik jelen állás szerint.

A hatodik szereplő, a Momentum komoly népszerűségcsökkenést produkált az elmúlt hónapokban, amely betudható az előválasztás során alkalmazott stratégia elhibázottságának és rossz lépések sorozatának.

A kampány további alakulásával kapcsolatban az Iránytű Intézet elemzője nem számít durvuló, személyeskedő kampányra, azonban a kampánycsapatok nyilvánvalóan a legmagasabb fokozatba fognak kapcsolni. A klasszikus kampányokban alkalmazott eszközök (szórólap, standolás, kopogtatás, lakossági fórum) mellett az online kampánynak is komoly szerep jut majd, amellyel főleg a városi, fiatalabb korosztályokat igyekeznek megszólítani a pártok. Az előválasztás lehetőségével a legfrissebb mérések alapján néhány százezer választó fog élni és főleg arra számít Pék Szabolcs, hogy a nagyvárosokban lesznek aktívabbak az állampolgárok, amely a Jobbik számára hordoz veszélyt magában, hiszen a párt inkább a vidéki körzetekben erős.

Ellenzéki vezér kerestetik: a vidék megnyerése nélkül nem fog menni a kormányváltás

A napokban hozta nyilvánosságra a Závecz Research legújabb felmérését, amely az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottságát mérte fel. Ebből többek között az derült ki, hogy a kisvárosok és a községben élő ellenzékiek, valamint az aktív bizonytalanok között Jakab Péter, a Jobbik elnöke a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt.

Emellett a televízióban és az interneten közvetített vitáknak is nagy jelentősége lehet a későbbi eredmények alakulására, a három miniszterelnök-jelölti vita mellett számos körzetben az egyéni képviselő-jelöltek is megvitatják majd az adott választókerület legfontosabb témáit és problémáit.