Kormányrendelet: újra meghosszabbítják a migráció miatti válsághelyzetet

Kormányrendelet: újra meghosszabbítják a migráció miatti válsághelyzetet

A kormány ismételten meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pénteken az MTI-vel.

A KTK közleményének fő indoklása szerint

a magyar határon érzékelhető egyre növekvő migrációs nyomás és az afganisztáni események miatt várható újabb migrációs hullám miatt a kormány fél évvel ismét meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. 

Az erről szóló kormányrendelet pedig már meg is jelent a Magyar Közlönyben, és szeptember 6-án, azaz hétfőn lép majd hatályba.

Az Orbán Viktor miniszterlenök által jegyzett, péntek este kiadott közlönyben 2022. március 7. szerepel új dátumként, tehát eddig tart a most kihirdetett válsághelyzet. 

A kormányzati kommüniké szerint "az utóbbi hetekben az Európa felé irányuló bevándorlás mind a tengeren, mind a szárazföldön újabb erőre kapott, a magyar határszakaszokon is jelentősen megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma."

Az általuk közölt adatok szerint több mint 60 ezer migránst fogtak el a magyar határon, ami több mint triplája az egy évvel ezelőttinek. Emellett arra is kitértek, hogy az utóbbi időszakban átlagosan napi 300 illegális migránst tartóztatnak fel a magyar rendőrök.