Felmérés a Pegasus-botrányról: a kormánypártiak tájékozatlanabbak az ügyben, mint az ellenzékiek

Felmérés a Pegasus-botrányról: a kormánypártiak tájékozatlanabbak az ügyben, mint az ellenzékiek

A Pegasus-botránnyal kapcsolatos tájékozottságra és az ügy megítélésére volt kíváncsi friss felmérésében az Iránytű Intézet.

Orbán és Rogán körének korrupciógyanús ügyeiben nyomozó újságírót is megfigyeltek Pegasusszal

A 2019 tavaszán még az Átlátszónál korrupciót feltáró anyagon dolgozó Csikász Brigitta telefonján is megtalálták a Pegasus nevű kémszoftver nyomait a szakértők - írja a Direkt36. Ő volt az a személy, aki a lehallgatási botrány kirobbanásakor azt kérte, neve ne kerüljön nyilvánosságra, de most azt mondta, azért vállalja mégis a nevét, mert elindult a nyomozás.

Az ezerfős mintavétellel készített kutatás során megmérték, hogy a lakosság mekkora hányada értesült a lehallgatási botrányról, illetve hogyan ítélik meg a történteket a válaszadók.

Az adatokból kiolvasható, hogy a kormánypártiak tájékozatlanabbak az ügyben, mint az ellenzékiek. Ez valószínűleg betudható a fennálló médiapiaci helyzetnek, mivel a kormányhoz köthető médiumok nem, vagy csak korlátozottan számoltak be róla.

Azt írják, megfigyelhető, ahogy növekszik a településméret úgy nő az üggyel kapcsolatos tájékozottság: 

a községekben, nagyközségekben a válaszadók 54%-a, míg a fővárosban a megkérdezettek 78%-a hallott a megfigyelési botrányról. 

A teljes népesség héttizede elítéli az újságírók, ellenzéki politikusok megfigyelését, körülbelül egyötöd részük válaszolta, hogy ez megengedhető, míg 7% nem tudja megítélni a kérdést.

Jakab Péter nem finomkodott, amikor a lehallgatási botrányról kérdezte a belügyminisztert

Szerdán Pintér Sándor nem finomkodott az RTL Klub munkatársával, aki néhány kérdést próbált feltenni a lehallgatási botrány kapcsán. A belügyminiszter szerint mindez jogsértő magatartás volt, hiszen a munkáját végző újságíró "államtitok megsértésére próbálta rávenni őt, így mint felbújtót, felelősségre kellene vonni."

A kutatás rámutatott, hogy

habár a kormánypártiak megengedőbbek a megfigyelési botránnyal kapcsolatban, mint az ellenzékiek, ám még így is abszolút többségük (58%) elítéli az ilyen adatgyűjtést.

Megjegyzik, ez egy olyan ritka eset, amely kapcsán még a kormánypárti tábor is elítéli a kormány számára kellemetlen ügyet. 

A lehallgatási botrány megítélése kapcsán elmondható, hogy a településmérettel párhuzamosan nő azok aránya, akik szerint a megfigyelés elítélendő:

a községekben élők 67%-a, míg a Budapesten élők 74%-a ítéli el az adatgyűjtést.