Illóolajok – őszintén az ellentmondásokról (x)

Illóolajok – őszintén az ellentmondásokról (x)

Egyre gyakrabban használunk természetes módszereket a különféle testi-lelki problémáink, tüneteink orvoslására vagy a klinikai kezelések támogatására.

Az aromaterápia ősi, holisztikus gyógyító eljárás, mely hatékony eszköz szervezetünk számára a modern világ kihívásai közepette, és segíthet még komolyabb problémák megelőzésében is. Ám csak nagy körültekintéssel és az előírások szigorú betartásával szabad illóolajokat, abszulutumokat, esszenciákat vagy oleoresineket alkalmazni. Mindig a biztonság legyen az első! Ha az előírásokat betartjuk, elkerülhető az irritáció, allergiás reakció vagy a nem várt mellékhatások.

A hígítás fontossága

Az illóolajokat néhány fontos szempont figyelembevételével célszerű alkalmazni. Ennek egyik alapvető eszköze a hígítás. Ezek a vízben nem oldódó, hidrofób illóolajok nagyon koncentrált elegyek. Mindegyik más és más, ezért az adagolási előírások is eltérőek. Egyikük melegítő, másikuk pedig inkább hűsítő hatású. Az, hogy 100%-os tisztaságú egy olaj, még nem azt jelenti, hogy csak úgy a bőrre tehető. Ezt csak szakember tanácsára tegyük! Amellett, hogy így nagy valószínűséggel elkerülhetők a kellemetlen következmények, viszketés, kipirosodás, akár allergiás kontakt dermatitisz is, a hígítással még meg is sokszorozhatjuk egy olaj hatását és hatóidejét is.

A legismertebb hordozóolajok: az édesmandula-, az argán-, a szőlőmag- és a napraforgómag-olaj. Ezeket minden bőrtípusnál alkalmazhatjuk. Elterjedt és kedvelt még a sárgabarackmag-olaj, az avokádó- és a ligetszépe olaj is. 

Belsőleges alkalmazás

Ebben a kérdésben nagyon körültekintően kell eljárni. Itt is hangsúlyozandó, hogy bár például az EssentialHeal illóolajok 100%-os tisztaságúak, mégsem javasolják a belső alkalmazást, csak abban az esetben, ha azt a szükséges klinikai szakértelemmel bíró orvos rendeli el a páciensének, és végig felügyeli a kezelési folyamatot. Az illóolajok belsőleges alkalmazásáról számos igen értékes írást olvashatunk az EssentialHealnél.

Alkalmazás kicsik és még kisebbek esetében

Vannak esetek, amikor még nagyobb körültekintéssel szabad csak a természet e fantasztikus ajándékait alkalmazni. Kerülendő terhesség vagy szoptatás esetén illóolajokat használni. Mivel pedig néhány olaj kifejezetten fokozhatja a napfény hatását, nagyon fontos ezek alkalmazása előtt alaposan tájékozódni.

Rengeteg kellemetlen bőrtünetet okozhatnak egyébként a rosszul használt illóolajok. Az újszülötteknél és csecsemőknél való alkalmazást sem javasolják. A babák bőre még nagyon vékony, szerveik is fejletlenebbek. Még a alakulóban lévő baba-mama kötődési folyamatot is megzavarhatják az új, idegen illatok. Kétéves kor alatti gyermekek esetében tehát nagyon körültekintően szabad csak illóolajokat használni. Igen érdekes információkat rejtenek az EssentialHeal blogbejegyzései ebben és sok más, a szakterületet érintő témában.