Patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok?

Patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok?

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".

A kínai külügyi tárca helyettes vezetője ezt hétfőn, a kelet-kínai Tiencsinben Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélésén közölte a kínai külügyminisztérium közleménye szerint.

Hszie úgy vélekedett, hogy az amerikai fél által gyakran emlegetett "szabályokon alapuló nemzetközi rend" valójában eszköz az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei számára arra, hogy saját szabályaikat állítsák be nemzetköziként, ráerőltetve a világ többi országára. A kínai diplomata szerint valójában a "dzsungel törvényét" kívánják bevezetni, mely alapján az "erősebbnek van igaza", és "a nagyobb hatalmaskodik a kisebb felett".

Hszi leszögezte, hogy a világnak szolidaritásra és együttműködésre van szüksége, mert "az emberiség egy hajóban evez". Kína olyan nemzetközi kapcsolatokat kíván építeni- tette hozzá, - melyek a kölcsönös tiszteleten, az egyenlőségen, a jogszerűségen, és a minden fél számára előnyös együttműködésen alapulnak. Hozzátette: Peking kész együtt dolgozni Washingtonnal azon, hogy megtalálják a közös nevezőt, és félretegyék a különbségeiket.

Egy nappal Sherman vasárnapi érkezése előtt Vang Ji kínai külügyminiszter úgy nyilatkozott: Kína nem fogja elfogadni az Egyesült Államok részéről a lekezelő modorban folytatott kommunikációt. Vang szombaton úgy fogalmazott: nincs olyan ország, amely feljebbvaló lenne a többinél. A kínai külügyi tárca vezetője ezzel Ned Price amerikai külügyi szóvivő Sherman kínai útjával kapcsolatos kijelentésére reagált, miszerint a látogatást az amerikai fél "erős helyzetből" eszközöli a szövetségeseivel folytatott egyeztetéseknek köszönhetően.

Sherman vasárnap a Twitteren közzétett bejegyzésekben azt írta, hogy az amerikai kormányzat azért küzd, hogy egyenlő versenyhelyzetbe hozza az amerikai vállalatokat Kínában. Az amerikai külügyminiszter-helyettes továbbá részvétét fejezte ki a közép-kínai Honanban múlt héten pusztító súlyos áradások áldozatai miatt.

Joe Biden amerikai elnök januári hivatalba lépése óta a két ország képviselői első alkalommal márciusban, Alaszkában folytattak találkozót. A megbeszélések feszült hangulatban zajlottak: az amerikai tisztségviselők a világ stabilitásának veszélyeztetésével vádolták meg Kínát, míg a kínai képviselők álszentnek nevezték Washington fellépését az emberi jogok kapcsán a fekete amerikaiakkal szembeni bánásmódra hivatkozva.

A kapcsolatok azóta is feszültségekkel teliek maradtak, a két fél több alkalommal kölcsönös szankciókat vetett ki egymásra, és gyakoriak voltak a diplomáciai szóváltások.

(MTI nyomán)