Hivatalosan is megkezdődött az ellenzéki előválasztás - Jakab Péter már az első napon bejelentette: elindul Orbán ellen

Hivatalosan is megkezdődött az ellenzéki előválasztás - Jakab Péter már az első napon bejelentette: elindul Orbán ellen

Az ellenzéki pártok közös közleményben tájékoztatták a nyilvánosságot arról, hogy a mai nap, azaz 2021. július 26-án elindul az előválasztás nyilvántartásba vételi szakasza. Az Országos Előválasztási Bizottság a jelentkezes@elovalasztas2021.hu címen várja az előválasztáson indulni kívánó miniszterelnök-jelöltek, egyéni képviselőjelöltek és jelölő szervezetek jelentkezését. Az Országos Előválasztási Iroda munkatársai a beérkező kérelmeket formai vizsgálat után terjesztik az OEVB ülésére, hiányos kérelem esetén hiánypótlásra szólítják fel a kérelmezőket. A szükséges dokumentumokat az előválasztás honlapján, a „Regisztráció” menüpont alatt találják meg az érdeklődők, ahol a nyilvántartásba vételi eljárásról is részletes leírást olvashatnak.

Kiderült az is, hogy a élesedett az Előválasztás hivatalos Facebook-oldala is.

A tervek szerint az Előválasztás 2021 oldalon az OEVB valamennyi, közérdeklődésre számot adó döntéséről tájékoztatást fog adni a sajtó, az érintettek és az érdeklődők számára is, beleértve a következő napokban nyilvántartásba vett kérelmezőket, a közeljövőben a szükséges ajánlásokat összegyűjtő és a jelöltek választási indulását engedélyező határozatokat, illetve a választás eredményét is.

Idekapcsolódik, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke már reggel jelezte a közösségi oldalán, hivatalosan is bejelentkezik az ellenzéki miniszterelnök-jelölti pozícióba - ahogy az emlékezetes, ő volt az első politikus, aki a nyíltan kihívta Orbán Viktort. 

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek - Jakab Péter már akkor elstartolt, amikor néhány versenyző még meg sem érkezett

Hétfőn végre megpezsdült az ellenzéki térfél: Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje most már nemcsak a kormánynak üzent, hanem a kormánykritikus szavazók felé is ajánlatott tett. Mindezt akkor, amikor hosszú hetek óta uralja a közösségi médiát a gyakran apolitikus megosztásaival is, és miközben a köztelevízió a miskolci otthonát filmezi.

"Mivel egy napot se vesztegethetünk el, már a mai napon hivatalosan is jeleztem: elindulok az előválasztáson, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként kihívhassam és legyőzhessem Orbán Viktort!"

- indokolta a gyors döntését Jakab Péter.

Egyébként az előválasztás2021.hu oldalon található forgatókönyv szerint a következő hetekben beindul az ellenzéki gépezet:

  • Július 26., hétfőtől
    • Megnyílik a jelölti indulás hivatalos kezdeményezése, azaz a jelöltként magukat megmérettetni szándékozók ekkortól e-mailben jelezhetik indulási szándékukat az info@elovalasztas2021.hu címen.
    • A jelöltek már ezt az időpontot megelőzően is beszerezhetik a jelöltállításhoz szükséges dokumentumokat (részletesen lásd: jelöltté válás feltételei)
  • Augusztus 15., vasárnap éjfél: jelentkezési határidő jelöltek számára
  • Augusztus 23., hétfőtől – Aláírásgyűjtőívek felvétele
  • Augusztus 23., hétfő – szeptember 6., hétfő
    • Ajánló aláírások gyűjtésére szolgáló időszak (egyéni országgyűlési képviselők esetén 400, miniszterelnök-jelöltek esetén 20,000 aláírás)
  • Szeptember 6., hétfő 10:00 – jelöltállítási határidő (eddig kell leadni egyéni jelöltek esetén a 400, miniszterelnök-jelöltek esetén a 20,000 ajánló aláírást tartalmazó ívet)
  • Szeptember 18., szombat 9:00 – szeptember 26., vasárnap, 14:00: Az előválasztás első fordulója (egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, miniszterelnök-jelölt)
  • Október 4., hétfő, 9:00 – október 10., vasárnap, 14:00: Az előválasztás második fordulója (miniszterelnök-jelölt, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50%-át)