Pegasus-ügy: a vizsgálat szabotálása felér egy kormányzati beismeréssel

Pegasus-ügy: a vizsgálat szabotálása felér egy kormányzati beismeréssel

Az LMP szerint a kormány felelősségének beismerésével érne fel, ha a Fidesz nem venne részt hétfőn az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a Pegasus izraeli kémprogram használatát tárgyaló ülésén.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a Facebookon is közvetített vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: az ellenzék azért kezdeményezte a parlamenti testület összehívását, hogy kiderüljön, kik és milyen célból használták a kémszoftvert az elmúlt években több száz magyar állampolgár, köztük független újságírók, ellenzéki politikusok, közéleti szereplők lehallgatására.

Kiemelte, a kabinetnek ezen a bizottsági ülésen választ kell adnia arra, hogy a magyar szakszolgálatok megvásárolták és használták-e a Pegasus kémszoftvert.

Az ellenzék választ vár arra is, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter vagy valamely elődje adott-e engedélyt a program használatára; Orbán Viktor miniszterelnök pedig tudott-e a tömeges megfigyelésről - mondta Kanász-Nagy Máté.

Hozzátette, azt is tudni szeretnék, hogy jelenleg is folynak-e lehallgatások a kémszoftverrel.

Hibákat említett Paks II során, célba vették a Pegasusszal

Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős korábbi államtitkár is szerepel azok között, akiket célba vettek a Pegasus nevű, okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogrammal - derült ki a Direkt36-hoz került listából, amely a Pegasust kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza.