A részvényvásárlás praktikus szempontjai és tippjei (x)

A részvényvásárlás praktikus szempontjai és tippjei (x)

Mi mindent célszerű átgondolni és mérlegelni részvényvásárlásnál? Mik a rövid távra, illetve hosszú távra történő részvényvásárlás legfontosabb szempontjai? Hogyan gondolkozzunk a két eltérő időtáv esetében?

Milyen szempontokat célszerű mérlegelni részvényvásárlásnál?

A részvényvásárlás egyik legfontosabb tényezője az, hogy várhatóan milyen időtávra szeretnénk megtartani az általunk megvásárolt részvényeket. Merthogy másfajta gondolkodásra van szükség a rövidebb, illetve a hosszabb távban történő opcióknál.

Amennyiben legfeljebb pár napon át szeretnénk megtartani a beszerzett részvényeket, akkor az ideális időben és ideális helyen történő vásárlás a célravezető. Úgy kell tehát sakkozni az opciókkal, hogy minél többet nyerhessünk az ügyleten.

Ha viszont több hónapig, vagyis hosszú távon is megtartanánk a részvényt, akkor a várható piaci trendekkel, illetve a szóban forgó vállalat értékének prognosztizálható alakulásával is erősen javasolt kalkulálni.

A rövid távra történő részvényvásárlás fontosabb tippjei

Például a Random Capital Zrt. felületén történő rövid távra szóló részvényvásárlásnál a sikeres vétel kulcsa a tökéletes időzítés. Úgyhogy ennek szellemében érdemes előre begyűjteni a lényeges tudnivalókat, majd pedig cselekedni, ha ezt látjuk indokoltnak.

Egyébként az időzítéssel kapcsolatban is megfigyelhetők bizonyos minták. Merthogy a rövid távra történő részvényvásárlás egyik gyakorta választott lehetősége, amikor éppenséggel egy kedvező opció adódik.

Persze az ellenkező is elképzelhető. Tehát az is jelentheti a rövid távú részvényvásárlás motivációját, ha várhatóan rossz momentum fog bekövetkezni a vállalat részvényeit tekintve. A lényeg tehát pontosan abban rejlik, hogy ezeket a várható történéseket minél jobban előre tudjuk látni.

Ahogyan a hosszabb távra történő részvényvásárlásnál érdemes gondolkodni

Amikor a részvényvásárlás várhatóan hosszabb időtávra történik, akkor összetettebb gondolkodásra van szükség. Ennek szellemében nem árthat ellenőrizni bizonyos mutatószámokat. Ezek a mutatók ugyanis előrevetíthetik egy-egy vállalat jelenlegi teljesítményéhez képest azt, miként is vannak árazva a részvényei.

Élni lehet a lehetőséggel például akkor, amikor nem látunk túlzott elrugaszkodást a jelenlegi árhoz képest. Emellett pedig szintén zöld jelzést jelenthet, hogyha alulárazást látunk. Persze mindig fontos kérdés a döntésnél, hogy mit várunk a jövőben.

Nem árthat például elemezni azt, hogy a globális gazdaság teljesítménye várhatóan miként alakul majd. Érdemes megnézni a makro mutatók alakulását abból a szemszögből, hogy optimális alapot képeznek-e egy markáns fejlődéshez vagy növekedéshez.

Emellett pedig az adott vállalat menedzsmentjének a teljesítménye is indikátora lehet annak, hogy hosszú távú részvényvásárlást fontolgatva a tettek mezejére lépjünk-e.