Bloomberg: Magyarország is beszerzett abból a kémprogramból, mellyel politikusokat figyelnek meg

Bloomberg: Magyarország is beszerzett abból a kémprogramból, mellyel politikusokat figyelnek meg

Magyarország is vett abból az izraeli kémszoftverből, amely politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál - írja a Népszava a Bloomberg hírét szemlézve.

Úgy tudni, Magyarország mellett Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és Szingapúr is vásárolt a programból, amire a Torontói Egyetem a Microsoft jelzése alapján hívta fel a figyelmet.

Az eddigi információk szerint az izraeli Candiru nevű szoftverrel - amely kihasználta a Windows több gyenge pontját - 10 országban több mint 100 ellenzékinek titulált személy készülékére álltak rá, hogy kik voltak az áldozatok, arról a Microsoft egyelőre nem nyilatkozott.

Vagyis az érintett kormányok, illetve autoriter vezetők ily módon betekintést nyertek magánszemélyek, valamint a politikai ellenzék digitális levelezésébe.

 

A Candiru szoftver 16 millió euróba kerül, ezért cserébe egyszerre legfeljebb 10 ember számítógépes postájára lehet rákapcsolódni. További 1,5 millió euróért viszont már további 15-tel lehet növelni a megfigyeltek számát.

A lap kiemeli, hogy korábban egy másik izraeli társaságról, az NSO-ról derült ki, hogy hasonló termékben utazik, de ők azt állították, hogy a programjuk csakis a terrorizmus és a bűnüldözés céljait szolgálja.