Pedofilellenes törvény: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben

Pedofilellenes törvény: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben

A Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indít Magyarországgal és Lengyelországgal szemben az egyenlőséggel és az alapvető jogok védelmével kapcsolatban – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

A pedofilellenes törvény is benne lesz a nemzeti konzultációban, készül Orbán a Bizottság ellen

Gulyás Gergely a mai kormányinfón a pedofilellenes törvény, és annak homoszexualitást érintő módosításai kapcsán többek között elmondta, a már elfogadott (!) törvény is benne lesz a jövő héten induló nemzeti konzultáció kérdései között. A kancelláriaminiszter kitért arra is, hogy Magyarország visszautasítja azokat a támadásokat, amelyek 13-14 európai ország indított a pedofilellenes törvény miatt hazánk ellen.

Mint közleményükben írják,

"az egyenlőség, valamint a méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartása alapvető uniós érték, melyet az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikke rögzít. A Bizottság minden rendelkezésére álló eszközt megragad, hogy megvédje ezen értékeket".

A csütörtökön bejelentett eljárás hat pontban állapítja meg, hogy a magyar törvény szembemegy a közösségi joganyaggal.

Ugyancsak kötelezettségszegési eljárást indítottak, amiért a magyar hatóságok arra szólították fel a Meseország mindenkié című könyv kiadóját, hogy a borítón tüntesse fel, hogy a könyv „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedést” mutat be. Az Európai Bizottság szerint ez sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet, illetve indokolatlanul korlátozzák a szerző és a kiadó szólásszabadsághoz való jogát is.

Lengyelország esetében a Bizottság úgy véli, hogy a lengyel hatóságok nem válaszoltak teljes mértékben és megfelelő módon a Bizottság megkeresésére a számos lengyel régió és település által elfogadott, úgynevezett „LMBT-ideológia mentes zónákról” szóló határozatok természetével és hatásával kapcsolatban - fogalmaznak.

Közölték,

az érintett két tagállamnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljanak a Bizottság által megfogalmazott érvekre. Ennek elmaradása esetén a Bizottság úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt küld nekik, illetve végső lépésként ügyüket az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.