Áder "Környezetvédő" János arra kér mindenkit, hogy ne vegyenek fölösleges ruhadarabokat

Áder "Környezetvédő" János arra kér mindenkit, hogy ne vegyenek fölösleges ruhadarabokat

A korral lépést tartó államfő hétfőn ismét jelentkezett a Kék bolygó című podcastjével, melyben ezúttal a túlfogyasztás elkerüléséről és a szükségtelen ruhaneműk megvásárlásának mellőzéséről is szót ejtett Mengyán Eszter újságíróval, szín- és stílustanácsadóval.

A köztársasági elnök az elhangzottakat úgy összegezte: az egyik leginkább vízigényes és környezetszennyező iparág, a ruhaipar termékeinek túlfogyasztása elkerülhető úgy is, ha másodkézből vásárolunk, ha jó minőségű, tartós ruhadarabokat veszünk, amelyeket tovább használhatunk, de úgy is, ha a megunt ruházatot továbbadjuk, használhatatlanná válásuk esetén pedig megkeressük újrahasznosításuk lehetőségét.

Az államfő a nyári leárazásokkal kapcsolatban is megfontolt vásárlásra kérte a hallgatókat.

A beszélgetésben szó esett arról is, hogy a gyártók egyre gyakrabban helyeznek el a fenntarthatóságról szóló címkéket a termékeiken, érdemes azonban arra figyelni, hogy ez mindössze az alapanyagra vonatkozik-e, egyetlen gyártási folyamatra vagy az egész gyártásra. Az előbbiek esetén ugyanis csak "zöldre festésről" beszélhetünk - mondta Mengyán Eszter.

A megfelelő tanúsítványt a gyártótól független ellenőrök adják, akik akár már a gyapottermesztés folyamatát is ellenőrzik, vagy azt, alkalmaznak-e gyermekmunkát a termék előállításánál. Az is vizsgálat tárgya lehet, mivel festik a textileket vagy milyen vegyszerrel kezelik az alapanyagot - tette hozzá az újságíró.

Áder János fontosnak nevezte, hogy megfelelő, megbízható tanúsítvány bizonyítsa mindezt, és ha azt hamisítanák, kellően szankcionálják. Így kerülhető el - tette hozzá -, hogy a vásárlók jóhiszeműségét kihasználva, a gyártók indokolatlan címkézéssel extrahaszonra tegyenek szert.

Mengyán Eszter beszélt arról a vállalásáról is, hogy 13 hónapon keresztül nem vásárolt ruhaneműt. Mint mondta, már számos követője akadt, és ez a vállalás a saját gondolkodását is átalakította. Azóta nemcsak ruhavásárlása tudatosabb, háztartása más termékeire is igaz ez.

Hangsúlyozta: az ilyen vállalásnál már két hónap is sokat számít, annak, aki ezt vállalja, fejlesztheti az önismeretét.

Áder János szólt az úgynevezett slow fashion mozgalomról, amelynek követői a tartósságot tartják értéknek. Mengyán Eszter is elismerően beszélt erről, megjegyezte ugyanakkor, hogy nincsenek mindenkinek megfelelő "receptek", mindenkinek meg kell találnia a saját életmódjának megfelelő megoldásokat, amelyek a fenntarthatóságot is szolgálják - írja az MTI.

Áder Jánossal egyébként elég nehéz komoly témákról beszélgetni, ezért is meglepő, hogy ezúttal a tudatos vásárlás és a környezetvédelem szóba került. Legutóbb a Bors készített vele egy tartalmas interjút arról, hogy milyen jó pecázni.

Sokatmondó, hogy Áder Jánossal csak a pecázásról lehet beszélni

Újabb kordokumentum született, amit aztán mutogathatnak majd a NER-kutatói, ha valaha vége lesz a NER-nek. Szóval, a magyar államfőt, a köztársasági elnököt, Áder Jánost kérdezhette egy újságíró (még akkor is, ha az a KESMA bulvárlapja, a Bors volt) és arról beszélgettek, milyen jó pecázni!