Osztrák konzervatív Die Presse: Brüsszel behúzta a kéziféket Magyarország több milliárd eurós támogatásának kifizetése kapcsán

Osztrák konzervatív Die Presse: Brüsszel behúzta a kéziféket Magyarország több milliárd eurós támogatásának kifizetése kapcsán

Az osztrák konzervatív Die Presse c. lap szerdán három olyan cikket is megjelentetett, amelyben Orbán Viktort kritizálja. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a lap listába szedte a magyar miniszterelnök "vétségeit", míg egy másik cikkében arra hívja fel a figyelmet, miszerint Magyarország az egyik legnagyobb haszonélvezője a 750 milliárd eurós, Covid utáni helyreállítási tervnek, amelyről az állam- és kormányfők pontosan egy évvel ezelőtt, négynapos huzavona után állapodtak meg. Olybá tűnik tehát, a lap elfordult a magyar miniszterelnöktől, aki egyébként számos napilapban - köztük a Die Presse-ben - egész oldalas hirdetésekben tette közzé az EU-val kapcsolatos problémáit.

A cikk többek között hangsúlyozza, míg az összes többi nemzet helyreállítási terve minden nagyobb probléma nélkül zöld utat kapott az Európai Bizottságtól, addig a magyar dokumentum, amely a milliárdok elnyerésének előfeltétele, komoly akadályba ütközött.

A Bizottság egyik tisztviselője szerdán megerősítette a Die Presse-nek, hogy a helyreállítási terv tartalmi vizsgálatára és esetleges korrekciójára vonatkozó határidőt szinte biztosan nem tartják be. A Bizottság és a magyar kormány hetek óta vitatkozik arról, hogy utóbbi milyen intézkedéseket kíván hozni a támogatásokkal való politikai alapú visszaélések megakadályozására.

A Bizottság annak értékeléséhez, hogy a budapesti ígéretek megbízhatóak-e, az EU Tanácsa által Magyarország számára kiadott 2019-es és 2020-as nemzeti reform- és konvergenciaprogramjairól szóló országspecifikus ajánlásait veszi alapul. Ilyen ajánlásokat minden inden uniós ország kap, ezek ugyanis az ún. európai szemeszter részét képezik. Ez a gazdaságpolitikai reformprojektek összehangolására irányuló erőfeszítés, amelyet az EU egy évtizeddel ezelőtt az euróválság következtében vezetett be.

"Kevésbé hatékony a bűnüldözés Magyarországon"

A cikk rávilágít arra, miszerint Magyarország esetében a Tanács tavaly május 20-i ajánlásaiban megállapította, hogy "a korrupció, a közérdekű információkhoz való hozzáférés és a média szabadsága" már a világjárvány előtt is "aggodalomra adott okot". A Covid-19 kitörése után a kormány "meggyengítette az ellenőrzési mechanizmusokat", aminek következtében "a vizsgálatok és a büntetőeljárások kevésbé tűnnek hatékonynak Magyarországon, mint más tagállamokban".

Hiányzik "a magas szintű korrupció elleni határozott és rendszeres fellépés". Különösen problematikus, hogy az ügyészek azon döntéseivel szemben, miszerint nem indítanak büntetőeljárást az állítólagos bűncselekmények ügyében, nincs hatékony jogorvoslati lehetőség.

Ezt a hivatali visszásságot - mint írják - jól példázza Orbán Viktor vejének esete, akivel szemben az EU csalás elleni hivatala, az Olaf egy vizsgálat során összeférhetetlenségre és "súlyos szabálytalanságokra" talált bizonyítékot három tucat uniós finanszírozású közvilágítási projektben. A magyar bűnügyi hatóságok ennek ellenére megszüntették az előzetes eljárást Tiborcz István ellen, ugyanis ilyen hatáskörrel csak a június 1-je óta működő Európai Ügyészség rendelkezne, Magyarország azonban ehhez nem csatlakozott.

A 2020-as Tanács megállapította továbbá, hogy "az információkhoz való korlátozott hozzáférés továbbra is akadályozza a korrupció elleni küzdelmet". "A közérdekű információkhoz való hozzáféréssel kapcsolatos elrettentő gyakorlatok elriaszthatják az egyéneket és a nem kormányzati szervezeteket alkotmányos jogaik gyakorlásától" - bírálta a testület. Az egy évvel korábbi ítélet hasonló volt. "A fékek és ellensúlyok rendszere, amely oly fontos a független igazságszolgáltatás biztosításához, tovább gyengült" - áll többek között a közleményben.

Mindezek fényében a bizottság legkésőbb hétfőig nem tud ítéletet mondani a helyreállítási tervről. Hogy mikor teszi ezt meg, az még kérdéses, Ursula von der Leyen elnök programjában jelenleg pedig nem szerepel magyarországi utazás.