Angela Merkel a nyugat-balkáni államok európai uniós felvételét szorgalmazná

Angela Merkel a nyugat-balkáni államok európai uniós felvételét szorgalmazná

A hamarosan leköszönő német elnök, Angela Merkel azt szorgalmazza, hogy mihamarabb vegyék fel ezeket az államokat az Európai Unióba. Merkel szerint a hat nyugat-balkáni állammal való szorosabb együttműködés stratégiai cél kell, hogy legyen az EU számára.

„A nyugat-balkáni országoknak meg kell adni a lehetőséget a fejlődésre, éppen ezért az Európai Unió számára is fontos lenne a szorosabb együttműködés"

- mondta a német kancellár, hozzátéve: ehhez persze sok türelemre és elkötelezettségre van szükség a balkáni államok részéről is.

Merkel egyébként azon a találkozón beszélt erről, amelyen Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró és Szerbia állam- és kormányfői is részt vettek. 

Gruevszki miatt nem engedné az Orbán-kormány Észak-Macedónia felvételét az EU-ba?

Egy osztrák lap, a Der Standard egy magas rangú Bizottsági tagra hivatkozva azt állítja, hogy többen is megdöbbentek Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztos azon kijelentése miatt, hogy elsőként nem Észak-Macedónia, hanem Albánia Európai Uniós felvételét kéne megvitatni. Várhelyi Olivér szerint Észak-Macedóniával kapcsolatos tárgyalásokat azért kéne egyelőre hanyagolni, mert annak tagságát Bulgária nem támogatná.

2014-ben egyébként maga Merkel kezdeményezett partnerségi viszonyt ezekkel az államokkal. 

„Van fény az alagút mélyén"

- mondta a kancellár arra utalva, hogy a 90-es évek elején óriási ellenségeskedés jellemezte a régiót. Megemlítette Szerbia és Koszovó nehéz kapcsolatát, a Bosznia-Hercegovinán belüli problémákat, valamint azt, hogy még mindig vannak problémás kérdések.

Merkel korábban egyébként azért is szorgalmazta a szélesebb együttműködést a balkáni államokkal, mert az utóbbi időben Kína és Oroszország megjelenése a térségben több mint riasztó. 

Tanulság - A túlárazott beruházásra felvett kínai hitel miatt komoly bajba kerülhet Montenegró

Komoly anyagi problémák nehezítik a Szerbiától 2006 óta független Montenegrót. A balkáni állam nemrégiben történelme első autópályájára vett fel óriási mértékű kínai hitelt. Az ország azonban most nem tudja visszafizetni azt. Tanulságos történet egy balkáni államban, amely akár hazánkkal is előfordulhat.