16 év börtönt ért fejbe lőni könnygázgránáttal egy fiút Törökországban

16 év börtönt ért fejbe lőni könnygázgránáttal egy fiút Törökországban

Tizenhat év és nyolc hónap börtönre ítéltek Törökországban egy rendőrt egy fiatal halálával kapcsolatban, aki a 2013-as Gezi parki tüntetéseken szerzett fejsérülés következtében vesztette életét - közölte pénteken az Anadolu állami hírügynökség.

Az isztambuli Gezi parki tüntetések nyolc évvel ezelőtt, 2013. május végén kezdődtek a terület átépítése elleni tiltakozással, de a környezetvédő aktivisták tüntetése a Taksim téren és környékén csakhamar kormányellenes megmozdulássá vált, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a tömeget. A megmozdulásokat elfojtották, és a résztvevők ellen bírósági eljárásokat indítottak.

2013 júniusában egy Elvan nevű tinédzser súlyos fejsérülést szenvedett egy tömegoszlatásra kilőtt könnygázgránáttól az isztambuli Okmeydani kerületben zajlott megmozdulásokon. Szülei szerint vásárolni indult.

A 15 éves fiú 2014. március 11-én halt bele fejsérülésébe, miután hónapokat volt kómában.

A 2014 augusztusa óta hivatalban lévő Recep Tayyip Erdogan török elnök május végén, a Gezi parki megmozdulások kezdetének évfordulóján terroristáknak nevezte a tüntetések résztvevőit.

A tiltakozási hullám idején Erdogan még miniszterelnök volt.