16 év börtönt ért fejbe lőni könnygázgránáttal egy fiút Törökországban

Elvan
Youtube

Tizenhat év és nyolc hónap börtönre ítéltek Törökországban egy rendőrt egy fiatal halálával kapcsolatban, aki a 2013-as Gezi parki tüntetéseken szerzett fejsérülés következtében vesztette életét - közölte pénteken az Anadolu állami hírügynökség.

Az isztambuli Gezi parki tüntetések nyolc évvel ezelőtt, 2013. május végén kezdődtek a terület átépítése elleni tiltakozással, de a környezetvédő aktivisták tüntetése a Taksim téren és környékén csakhamar kormányellenes megmozdulássá vált, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a tömeget. A megmozdulásokat elfojtották, és a résztvevők ellen bírósági eljárásokat indítottak.

2013 júniusában egy Elvan nevű tinédzser súlyos fejsérülést szenvedett egy tömegoszlatásra kilőtt könnygázgránáttól az isztambuli Okmeydani kerületben zajlott megmozdulásokon. Szülei szerint vásárolni indult.

A 15 éves fiú 2014. március 11-én halt bele fejsérülésébe, miután hónapokat volt kómában.

A 2014 augusztusa óta hivatalban lévő Recep Tayyip Erdogan török elnök május végén, a Gezi parki megmozdulások kezdetének évfordulóján terroristáknak nevezte a tüntetések résztvevőit.

A tiltakozási hullám idején Erdogan még miniszterelnök volt.