Gyors dán gól, tapsszünet Eriksenért, belga győzelem

Gyors dán gól, tapsszünet Eriksenért, belga győzelem

A találkozó előtt a pályán egy hatalmas mezt feszítettek ki Christian Eriksen nevével és 10-es számával. Az Internazionale játékmestere szombaton ugyanebben a stadionban kapott szívrohamot a finnek elleni összecsapás 43. percében, újra kellett éleszteni, azóta pedig egy közeli kórházban kezelik.

A házigazdák nekiestek ellenfelüknek és 99 másodperc elteltével megszerezték a vezetést: a belgák a saját 16-osuk előterében eladták a labdát, Höjbjerg tökéletesen ugratta ki Poulsent, aki 13 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-1). Ez volt az Eb-k történetének második leggyorsabb gólja.

Ahogyan azt Romelu Lukaku, a belgák klasszis csatára bejelentette, a tizedik percben megállt a játék, és mindenki Eriksent éltette, a szurkolók pedig számos molinóval üzentek kedvencüknek.

Egész Dánia veled van, Christian

– ezt írták a legnagyobb drapériára. Még a holland játékvezető, Björn Kuipers is tapsolt.

A dánok ezt követően sem álltak le, komoly nyomás alá helyzeték a világranglistát vezető világbajnoki bronzérmes belgákat, akik a félidő második részére jöttek ki a szorításból.

A belgáknál a szünetben a 100. válogatottságát ünneplő Dries Mertens helyére a Bajnokok Ligája-döntőjében megsérült, azóta lábadozó Kevin De Bruyne állt be. A Premier League legjobbjának az előző két szezonban megválasztott középpályás gyorsan letette a névjegyét az Eb-n egy mesteri gólpassz formájában, amivel egyenlített csapata az 55. percben: tökéletesen lejátszott belga akció végén De Bruyne az ötös sarkáról lövés helyett gyönyörűen középre passzolt, Hazardnak pedig csak az üres kapuba kellett passzolnia (1-1). A klasszis játékmester pályára lépése minőségbeli különbséget jelentett az akkor már amúgy is fölényben lévő belgák javára, ráadásul De Bruyne egy gyönyörű góllal a vezetést is megszerezte csapatának: középen egy kényszerítőzés után a 16-os bal oldalánál érkező belga elé került a labda, ő pedig futtából kilőtte a jobb alsó sarkot (2-1). A kiváló futballista rendkívül kulturáltan, szurkolói előtt, de csendben ünnepelt.

A hazaiak a hajrára újra felpörögtek, a 87. percben Braithwaite fejese a kapufán csattant és még a ráadásban is nyomott a gárda, de az eredmény nem változott. A dánok 22 próbálkozással fejezték be a találkozót.

A B csoportban két forduló után Belgiumnak 6 pontja van, így továbbjutott. Oroszország és Finnország 3-3 pontos, de az oroszok tegnapi, finnek elleni győzelmük miatt előrébb rangsoroltak. Dániának 0 pontja van. Az utolsó csoportmeccsen Belgium Finnországgal, Dánia pedig Oroszországgal játszik. 

(MTI nyomán)