A kínai követség elítélően reagált a Fudan-ügyre és a kínai terjeszkedés elleni tüntetésre

A kínai követség elítélően reagált a Fudan-ügyre és a kínai terjeszkedés elleni tüntetésre

A 444 szúrta ki, hogy a Kínai Nagykövetség saját honlapján, valamint angol nyelven Facebook-oldalán is reagált a hétvégén zajlott budapesti tüntetésre, aminek középpontjában a kínai politikai terjeszkedés és az ehhez kapcsolódó Fudan Egyetem létesítése állt.

A posztban egy magát követségi szóvivőnek nevező személy arról írt, hogy a június 5-i tüntetésen különböző politikusok súlyosan téves állításokat fogalmaztak meg Kínával és a kínai-magyar kapcsolatokkal összefüggésben, például támadták a kínai politikai berendezkedést, pedig végre kezdett visszaállni a koronavírus-járvány után a normális élet.

Nemzetközi sajtószemle - Kína ingerülten reagált a Fudan miatt felavatott új utcanévtáblákra

Ismeretes, Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerdán avattak fel a Kínai Kommunista Párt számára vélhetően zavaró elnevezésű utcanévtáblákat a Fudan Egyetem gigaberuházása elleni tiltakozásként. A táblák azoknak a személyeknek, népcsoportoknak a neveit viselik, akiket üldözött vagy üldöz a Kínai Kommunista Párt

A beszéd tele van ideológiai előítéletekkel, ellenségességet és konfrontációt szül. Súlyos beavatkozás Kína belügyeibe – írta a lap szerint a követség, hozzátéve, hogy a Facebook-posztban Karácsony Gergely főpolgármestert is külön említik.

„Ahogy az köztudott, Kína védelmezi a béke, a fejlődés, a méltányosság, az igazság, a demokrácia és a szabadság közös értékeit az egész emberiség számára”

- írták arra utalva, hogy ezt a tüntetésen felszólalók szerintük megkérdőjelezték.

Az ellenzék a napokban konzultációt indított a Fudan-gigaberuházás ellen.