Kanada terrorizmussal vádolja Iránt az utasszállító gép lelövése miatt

Kanada terrorizmussal vádolja Iránt az utasszállító gép lelövése miatt

Irán "terrorcselekményt" követett el azzal, hogy 2020 januárjában lelőtt egy Teheránból induló ukrán utasszállító repülőgépet - döntött csütörtökön egy kanadai bíróság, megnyitva ezzel az utat az áldozatok családjainak kártérítési igénye előtt.

Ontario állam legfelső bírósága határozatában azt állapította meg, hogy az ukrán légitársaság PS752-es járatára indított két rakéta "minden valószínűség szerint" szándékos volt, és a kanadai jog szerint "terrorcselekménynek" minősül.

A bíróság döntése példa nélküli a kanadai jogban" - hangoztatta közleményében a hozzátartozók érdekeit védő két ügyvéd, Mark és Jonah Arnold. Úgy vélekedtek, a döntés megnyitja az utat ügyfeleik előtt, hogy kártérítést kérjenek Irántól. A felperesek mintegy 1,5 milliárd dollár (447 milliárd forint) kártérítést követelnek.

A szerencsétlenség 176 halálos áldozata között 55 kanadai állampolgár és 30 állandó kanadai lakhellyel rendelkező utas volt.

Kanadában általában nem perelhetők polgári peres ügyekben a külföldi államok. Egy 2012-es törvény azonban kivételt tesz a "terrorizmust" támogató országok esetében. Ottawa ugyanebben az évben megszakította diplomáciai kapcsolatait Teheránnal.

Tavaly januárban az iráni forradalmi gárda légvédelme véletlenül lőtt le egy ukrán repülőt nem sokkal azután, hogy az felszállt Teheránból. Irán azt hozta fel mentségéül, hogy hadereje riadókészültségben volt egy esetleges amerikai támadás miatt, nem sokkal korábban ugyanis Teherán rakétákkal támadott olyan iraki támaszpontokat, amelyeken amerikai katonákat szállásoltak el.

Márciusban az iráni polgári repülési hatóság radarhibát és a légvédelmen belüli emberi tévedést nevezte meg a katasztrófa okaként, és vádat emelt tíz ember ellen. Ukrajna elítélte a "valódi okok elrejtésére irányuló cinikus kísérletet", míg Ottawa egy "kézzelfogható bizonyítékokat" nélkülöző, "hiányos" jelentésnek minősítette a jelentést.

Marc Garneau kanadai külügyminiszter egy héttel ezelőtt azt mondta, "Teljesen elfogadhatatlan, hogy Irán a felelősséget néhány alacsony rangú emberre akarja tolni, és nem szolgál a parancsnoki láncolat felelősségre vonásával". Hozzátette, hogy Kanada pár hét múlva előáll saját vizsgálati jelentésével a katasztrófáról.