Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

A Nézőpont Intézet a Magyar Nemzetnek készített, országosan reprezentatív közvélemény-kutatása alapján, Jakab Péter 21 százalékos támogatottságával vezeti az ellenzék által lehetséges miniszterelnök-jelölti képzeletbeli listáját. Őt Karácsony Gergely követi (14 százalékkal), ugyanakkor a Nézőpont felmérése szerint a Jobbik elnökét kevesebben tartják esélyes befutónak, mint ahányan támogatnák, Karácsony esetében viszont többen vannak a támogatóinál az őt esélyesnek tartók.

A teljes felnőtt népesség körében Orbán Viktor „utcahosszal” vezet a miniszterelnök-jelöltek között. A megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy továbbra is ő legyen a kormányfő, és csak harminc százalékuk nevezett meg más személyt. Az előválasztáson azonban nem a teljes népesség, hanem az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek véleménye dönti majd el, ki lesz a hivatalban lévő miniszterelnök kihívója. A kormánykritikus szavazók körében is Jakab Péter vezet. Az ellenzéki választók 21 százaléka szavazna Jakab Péterre és 14 százaléka Karácsony Gergelyre. A többi, eddig felmerült jelölt nem tűnik esélyesnek. A tanulmány nyomán, Márki-Zay Péter csak nyolc, Dobrev Klára hét, Fekete-Győr András pedig mindössze négy százalékot szerezne az Orbán-kormánnyal elégedetlen szavazók között.

A napilap szerint Márki-Zay ezzel kiesett a versenyből, de Dobrev esélyei is minimálisak - igaz, ő még nem is jelentette be hivatalosan az indulását. Érdekes, hogy a kormánykritikus szavazók 15 százaléka jelezte azt, hogy más - meg nem nevezett - jelöltre szavazna. Ez az ismeretlen jelölt, ha minden szavazatot tudna egyesíteni, most Karácsony Gergelyt mindkettőjüknek három-három százalékponttal többen adnak jelöltté válási esélyt (17, illetve 10 százalék), mint ahányan szavaznának rájuk az előválasztás során. Jakab Péternek viszont egy százalékponttal kisebb esélyt (20 százalék) adnak az ellenzéki választók, mint ahányan szavaznának rá. Utóbbi még támogatásnövekedési lehetőséget is jelent számára. A többi jelöltnek jelenleg nincs komoly esélye, ám az eldöntheti a küzdelmet, hogy a most esélytelen jelöltek végül kinek a támogatására szólítják fel szimpatizánsaikat.

Érdekesség, hogy az ellenzéki szavazók 15 százaléka szerint végül nem lesz közös miniszterelnök-jelölt, további négy százalékuk pedig egy eddig meg nem nevezett jelölt befutását várja.