PSZ: Túl nagy áldozatok mellett jutottunk el idáig

PSZ: Túl nagy áldozatok mellett jutottunk el idáig

Örülünk Gulyás Gergely miniszter bejelentésének, de ezt a lépést sokkal hamarabb kellett volna megtenni. Túl nagy áldozatok mellett jutottunk el idáig

- nyilatkozta a Népszavának Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, miután Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a tavaszi szünet utánra, április 7-ére tervezett iskolanyitás helyett legkorábban április 12-én, de az is lehet, hogy csak április 19-én térhet vissza az élet az iskolákba. 

Az iskola nyitás előtt tervezik beoltani azokat a pedagógusokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat, akik regisztráltak az oltásra.

Szabó Zsuzsa elmondta, a PSZ számos kiállása, követelése után saját sikerének is tekinti a döntést, ugyanakkor elszomorítja, hogy erre azt követően került sor, miután már több mint 60 halott van az oktatásban a koronavírus-járvány következtében. 

A PSZ elnöke szerint az oktatási-nevelési intézményeket csak akkor szabad újra nyitni, miután a beoltottak védettsége kialakult. Annak eldöntését, hogy erre sor kerülhet-e április 19-éig, a szakemberekre bízza.

A PSZ hétvégi gyorsfelméréséből kiderült, hogy tagjaik körében jelentősen emelkedett azoknak az aránya, akik beoltatnák magukat: a megkérdezettek 72 százaléka válaszolt igennel, míg az év elején csak 43 százalékuk tartotta fontosnak az oltást.