Elutasította a Stummer János elleni feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészség

Elutasította a Stummer János elleni feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészség

Mint arról részletesen beszámoltunk, Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke februárban nyilvánosságra hozott egy tervet, amely szerint 2 milliárd forintért egy titkos alagutat építenének a Puskás Arénába. Az általa csak Orbán-alagútnak nevezett tervezettel kapcsolatban a Puskás Aréna Facebook-oldalán elismerte, valóban épül egy alagút, és azt is, hogy a tervekről nemzetbiztonsági szempontok alapján kell dönteni, ugyanakkor azt állították, egy 50 méteres autós VIP-bejáróról van szó, amire a hazai és külföldi védett személyek miatt van szükség.

Az időközben biztossá vált, hogy az alagút egyébként méterenként 40 millió forintjába fog kerülni az adófizetőknek.

Az ügy mindenesetre komoly indulatokat váltott ki fideszes körökben, a kormánypárti propagandasajtó pedig rögtön ráugrott a témára és először fenyegetnimajd prolizni kezdett. Érdekesség, hogy egy Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter váratlanul eltért az addigi kormányzati narratívától és azt mondta, szerinte ez nem államtitoksértés, mivel az ügyben semmi olyan nincs, ami feltétlenül titkos kellene, hogy legyen, így nem mozdítják el a posztjáról az a jobbikos képviselőt.

Később aztán Stummer az ATV-ben arról beszélt, szerinte a választás előtt egy évvel nem akarnak belőle mártírt csinálni.

Nos, úgy tűnik, tényleg nem. A 24.hu cikkében azt írja,

a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) elutasította Tényi István ez ügyben tett feljelentését.

Az ügyészség indoklása szerint

a Puskás Aréna Facebook-oldalán közzétette, majd a Miniszterelnökség is megerősítette, hogy az alagút építése, a beruházás ténye nem minősített adat, kizárólag az alagút megvalósításának részletei képeznek nemzetbiztonsági szempontból védendő adatot, ilyet viszont nem hozott nyilvánosságra a jobbikos politikus.

A KNYF határozatában ugyanakkor megemlíti, hogy Stummer "a tudomására jutott adatokat elferdítve tette közzé" arról, hogy az 50 méter hosszú közlekedési aluljáró a kormányfő személyes céljait szolgálná, miközben, mint írják, a létesítmény a labdarúgó Európa-bajnokság rendezvényeire érkező védett személyek érdekét szolgálja.

A főügyészség ugyanakkor azt is megállapította, hogy

Stummer közlése a szabad képviselői szólás körébe esik.