Újabb visszalépés a szocializmusba: majd a Lendvay utcából megmondják, mi épülhet a településeken

Újabb visszalépés a szocializmusba: majd a Lendvay utcából megmondják, mi épülhet a településeken

A migráció okozta válsághelyzetet ürügyül felhasználva Orbánék elvennék az önkormányzatok településrendezési monopóliumát. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett, szerdán benyújtott törvényjavaslatot a nyugat.hu vette észre.

Az indítvány így fogalmaz:

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat – a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat – hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak.

Ez azt jelenti, hogy a kormányzat akár a település szándékával szembe menve is átminősíthet területeket, illetve megvonja a jogot, hogy az önkormányzat saját maga határozhassa meg a rendezési tervet, és ezen belül az építési szabályokat.

A tömeges migráció okozta válsághelyzetet 2015-ben vezették be, és bár a fizikai és jogi határzár sikeres és így migránst csak elvétve látunk, azóta is fenntartják.

A szocialista államberendezkedés irányába mutató elképzelést három hete szellőztette meg a Népszava, és mára valósággá is vált.

Népszava: az Orbán-kormány az utolsó településrendezési jogkört is elvenné az önkormányzatoktól

Miután az építési hatósági jogköröket tavaly márciusban a kormányhivatalokhoz rendelte a kormányzat, még tovább szűkítenék a önkormányzatok mozgásterét, hogy hol és mi épülhet, írja a Népszava. Amennyiben ezeket a jogköröket is elveszi a kormány, akkor az önkormányzatoknak jóformán semmi beleszólásuk nem lesz abba, hogy mi épül a területükön.