Mianmar: a YouTube törölte az állami tévé csatornáját, Amerika szankciókat vezet be

Mianmar: a YouTube törölte az állami tévé csatornáját, Amerika szankciókat vezet be

Február végén írtunk arról, hogy a Mianmart irányító junta és a hadsereghez köthető vállalatok összes oldalát törölte a Facebook és az Instagram. A közösségi hálózatokat üzemeltető cég csütörtökön a február 1-i katonai puccsal és az azt követő erőszakhullámmal és jogsértésekkel indokolta a döntést.

A Facebook és az Instagram is törölte a mianmari hadsereghez köthető összes oldalt

A Mianmart irányító junta és a hadsereghez köthető vállalatok összes oldalát törölte a Facebook és az Instagram. A közösségi hálózatokat üzemeltető cég csütörtökön a február 1-i katonai puccsal és az azt követő erőszakhullámmal és jogsértésekkel indokolta a döntést. Hasonlóan járnak el minden olyan oldallal, amelynek köze lehet a délkelet-ázsiai ország hadseregéhez.

Most a YouTube járt el hasonlóan: a mianmari állami tévé mellett négy másik, a február 1-én erőszakkal hatalomra jutott hadsereg által kontrollált csatornát töröltek, a cég állítása szerint azért, mert szembementek a közösségi irányelvekkel.

Mint ismert, Mianmarban hetek óta zajlanak a puccsellenes tiltakozások, a katonaság pedig egyre erőszakosabb, már éles lőszert is használnak egy ideje.

Az ENSZ szerint szerdai tüntetésen 38 embert öltek meg a katonák.

A Twitteren egészen elképesztő videókat és beszámolókat találni a puccsista katonaság brutalitásáról, ebben a bejegyzésben például valaki arról írt, hogy a katonák és rohamrendőrök kirabolják az állami kórházak orvosi felszerelését, amiket civilek adományoztak még a puccs előtt.

Eddig összesen legalább 50-en haltak meg, a legfiatalabb áldozat egy 14 éves fiú, akit fejbelőttek. Információk szerint legalább 1700 embert tartóztattak le, köztük 29 újságírót.

Az erőszakos fellépés miatt csütörtökön újabb, hétfőn életbe lépő szankciókat vetett ki az amerikai kormány.

A kereskedelmi minisztérium közleménye szerint ezek a mianmari belügy- és védelmi minisztériumot, valamint a hadsereg több üzleti konglomerátumát érintik.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma február 12-én már szankciókkal sújtotta a hadsereg tíz vezető tagját és a helyi hadsereggel kapcsolatban álló három vállalatot.

(Reuters, MTI)