Megérte? A legnagyobb, 17,7 milliárdos állami támogatás sem menthette meg a Mészáros-szállodalánc dolgozóinak felét

Megérte? A legnagyobb, 17,7 milliárdos állami támogatás sem menthette meg a Mészáros-szállodalánc dolgozóinak felét

Détári-Szabó Ádám, a Hunguest Hotels Zrt. tavaly kinevezett vezérigazgatója egészen realisztikus képet festett le arról, milyen az, amikor valaki monopolhelyzetben van egy szektorban. Azaz, milyen érzés Mészáros Lőrincnek lenni.

A Világgazdaságnak adott interjúban szóba került többek között az is, hogy a felcsúti dollármilliárdos szállodalánca 17,7 milliárd forint felújítási támogatást nyert 14 szállodájára a magyar adófizetői pénzből. 

S hogy miért? A válasz egyszerű:

"A legnagyobb összeget nyerte a Hunguest, mivel a legnagyobb vidéki szállodalánc Magyarországon, a projektenkénti pályázati támogatásuk viszont nem kiugró, szállódánként 1,26 milliárd forintos átlag jön ki"

- magyarázta a vezérigazgatóm, hozzátéve: a cég önerőként csaknem 30 milliárd forintot biztosít, vagyis majdnem két forintot minden egyes forint támogatás mellé.

Miután kiderült, hogy a legnagyobbat kell a legtöbb pénzzel támogatni, jött az újabb fordulat. Ugyanis szóba került a csoportos elbocsájtás kérdése is, ami a dolgozók felét érintette.

„Létszámleépítésre a felújítási munkálatok miatt került sor, de ez akkor is így történt volna, ha nincs a járvány,

hiszen ezek a projektek esetenként két-három évig is eltartanak, addig zárva vannak az érintett hotelek” - jelentette ki. 

Így faramuci módon a kormány megfinanszírozta Mészáros Lőrinc szállodaláncában levezényelt tömeges elbocsájtást. De legalább a csökkentett létszámból a koronavírus-járvány okozta üzemszünet idején már nem rúgtak ki senkit.