Nem sokat beszélt a kárpátaljai magyarokat ért atrocitásokról Kijevben Dmitro Kuleba és Szijjártó Péter

Nem sokat beszélt a kárpátaljai magyarokat ért atrocitásokról Kijevben Dmitro Kuleba és Szijjártó Péter

A múlt év végén ugyan negatív események történtek, de most sikerült kialakítani a konstruktív párbeszédet

- mondta Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere, miután Kijevben fogadta Szijjártó Pétert.

Kuleba szerint a magyar-ukrán viszony javítása útjában érzelmek és gyanakvások állnak, de ígéretet tett arra, hogy a kárpátaljai magyar kisebbséget is bevonják a készülő kisebbségi törvény kidolgozásába.

A szélsőséges elemeket, megnyilvánulásokat ki kell iktatni a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokból

- jelentette ki Szijjártó Péter a közös online sajtótájékoztatón.

A külgazdasági és külügyminiszter hivatalos kijevi látogatása előtt vérontással fenyegető levelet kaptak Magyarország ukrajnai külképviseletei, illetve helyi magyar intézmények magukat “Ukrajnai hazafiaknak” nevező csoporttól, akik azt ígérték, ha a magyar tárcavezető Ukrajnába megy „magyar vér fog folyni”.

Szijjártó Péter arra kérte ukrán kollégáját, hogy közösen oldják meg az elmúlt években feszültséget okozó problémákat, mint például a sok feszültséget eredményező ukrán oktatási törvényt. A magyar külügyminiszter úgy vélte, ha ezeken az egyeztetéseken megoldást találnak, akkor “nagyon komoly teher kerülhet le” a kétoldalú kapcsolatokról.

Bolsevik időket idéző módszerekkel és agresszióval bolygatták fel az Ukrajnában élő magyarok intézményeit, megzavarva a lakosság nyugalmát

- írta korábban Bernner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője amikor decemberben házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat több kárpátaljai magyar intézményénél és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének a lakásán.

A mostani külügyminiszteri találkozón Szijjártó Péter azonban úgy vélte, a tárgyalás eredményes volt abból a szempontból, hogy megállítsák a kapcsolatok romlását, és jó irányba fordítsák a folyamatokat.