Ötből öt! Negyeddöntőben a férfi kézisek a vb-n

Ötből öt! Negyeddöntőben a férfi kézisek a vb-n

A magyar férfi kézilabda-válogatott biztosította negyeddöntőbe jutását az egyiptomi világbajnokságon, miután a középdöntő második fordulójában 30-26-ra legyőzte Lengyelországot szombaton az Új Fővárosban.

A magyarok meccskeretéből ezúttal is Balogh Zsolt, Borbély Ádám, Győri Mátyás és Topic Petar maradt ki taktikai okok miatt. A lengyelek legjobbjai közül a Paris Saint-Germain beállója, Kamil Syprzak betegség miatt hiányzik a tornáról, a Tatabánya lengyel kapusa, Piotr Wyszomirski pedig sérülés miatt kimaradt a szombati keretből.

A magyar válogatott annak tudatában kezdte a mérkőzést, hogy győzelem esetén biztosítja helyét a negyeddöntőben.

Mikler Roland büntetővédéssel kezdett, és mivel csapattársai jól védekeztek, gyors ellenakciók végén lőtt gólokkal ellépett a magyar csapat (3-1). A támadásban elkövetett hibákat védekezésben rendre javították a magyarok, ennek köszönhetően a találkozó negyedénél először vezettek három góllal (9-6). Ezt egy kisebb megtorpanás követte, több mint öt percig nem született újabb magyar gól, utána viszont sorozatban négy is (13-7). Mikler mellett Bánhidi, Rosta és Lékai is remekelt, Patryk Rombel lengyel szövetségi kapitány pedig még a szünet előtt kihasználta második időkérési lehetőségét, mert csapata már a hatodik gólját kapta gyors indításból.

Harminc perc után 16-10-re vezettek a magyarok, ezért a lengyelek a kapusuk lecserélésével létszámfölényes támadójátékra váltottak. Erre reagálva a magyar együttes lassította a tempót, és mivel felváltva estek a gólok, nem változott a különbség. Mateusz Kornecki egyre jobban védett, csapattársai nyitott védekezésre váltottak, és egy 3-0-s szériával elkezdték a felzárkózást. Kitartóan, taktikusan húzták az időt a magyarok, ismét hétgólos előnybe kerültek, és bár a hajrában ebből faragni tudott az ellenfél, a vártnál magabiztosabb magyar siker nem forgott veszélyben.

A lengyel csapat csak egyszer, 1-0-nál vezetett a meccsen.

A mezőny legeredményesebb játékosa Lékai Máté volt, aki tíz lövésből nyolc gólt lőtt, így őt választották a meccs legjobbjának. Mikler Roland kilenc védéssel járult hozzá a sikerhez. A másik oldalon Szymon Sicko 11 lövésből ötször talált be.

A két csapat 71. egymás elleni mérkőzésén 11 döntetlen és 27 lengyel győzelem mellett a 33. magyar siker született.

A magyarok ezúttal Németország, Uruguay és a Zöld-foki Köztársaság legyőzésének köszönhetően a maximális négy pontot vitték magukkal a csoportkörből a középdöntőbe, ahol nyertek Brazília ellen is, hétfőn 18 órától pedig az Európa-bajnok Spanyolországgal találkoznak, amely már szintén negyeddöntős.

A magyar válogatott eddig egyszer, 1986-ban kezdte öt győzelemmel a világbajnokságot, amelyet akkor ezüstéremmel zárt.

(MTI)