Trump szerint a 25. kiegészítés nem fenyegeti, sőt Bident fogja kísérteni

Trump szerint a 25. kiegészítés nem fenyegeti, sőt Bident fogja kísérteni

A Capitolium január 6-i ostromát követően először jelent meg nyilvános eseményen Donald Trump, aki a déli határfal texasi Alamóban lévő szakaszát látogatta meg.

A 25. kiegészítés nulla veszélyt jelent rám, de vissza fog térni, és kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát. Ahogy a mondás tartja, légy óvatos kívánságaiddal

- hangsúlyozta a politikus a politikai jelképévé vált falszakasz előtt, majd hozzátette, hogy az impeachment-hoax csak a folytatása az ország legnagyobb és leggonoszabb boszorkányüldözésének, aminek eredménye rengeteg harag, széthúzás és fájdalom, sokkal több, mint amennyit sokan felfognak. Szerinte ez nagyon veszélyes az Egyesült Államok számára.

Trump szerint ő egy folyamatos boszorkányüldözés áldozata

Donald Trump leköszönés előtt álló amerikai elnök kedden úgy nyilatkozott, hogy híveihez intézett múlt szerdai beszéde teljesen helyénvaló volt, és visszautasította, hogy bármilyen mértékben felelős lenne a Capitolium ostromáért - írja az MTI. Trump ezt újságíróknak mondta az Andrews támaszponton, amikor arról kérdezték, érez-e személyes felelősséget a történtekért.

Bár Trump állítja nincs bajban, ez számára már a végjáték

A hamarosan leköszönő elnök hiába próbálja úgy beállítani az elmúlt hetek eseményeit, mintha azok nem lennének hatással rá, a látogatását követően kedd este az amerikai képviselőház határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump republikánus párti elnök elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján. A demokrata többségű képviselőházban ezt 223 szavazattal fogadták el 205 ellenében. Pence ugyanakkor minderre nem hajlandó és Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át.

Puccskísérlet volt a Capitolium megtámadása?

A Külügyi és Külgazdasági Intézet Zavaros átmenet az Egyesült Államokban címmel, Baranyi Tamás Péter stratégiai igazgatóhelyettes moderálásával tartott online beszélgetést a Capitoliumnál történt események és a hatalomátadás apropóján.

Trump még korántsem nyugodhat meg, ugyanis Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak. A képviselőház ennek megindításáról szerdán szavazhat majd, melyben a demokraták Trumpot az amerikai kormány elleni lázadás szításával vádolják.

A YouTube felfüggesztette Trump oldalát

A YouTube videómegosztó portál anyavállalata, az Alphabet bejelentette, hogy legalább egy hétre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök csatornáját, mert az megsértette az erőszakra történő felbujtással kapcsolatos felhasználói szabályzatot - írja az MTI. A közlemény szerint az erőszak jelenlegi kockázatával kapcsolatos aggodalmak miatt törölték az oldal új tartalmait.

Erőszakos zavargások miatt szükségállapotot hirdettek Washingtonban

Tegnap a Fehér Ház közölte, hogy Trump január 24-ig szükségállapotot rendelt el Washingtonban, miután a hatóságok biztonsági fenyegetésekre figyelmeztettek Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása kapcsán. Ez azt is jelenti, hogy a nemzeti gárda mintegy 15 ezer katonáját vezényelték át a fővárosba, akiknek tagjai Ryan McCarthy amerikai védelmi államtitkár engedélyezte a fegyverviselést a különleges helyzetre való tekintettel.

Zajlik az élet Washingtonban: szükségállapot, lemondás, Trump és Pence találkozott

Donald Trump amerikai elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el Washingtonban január 24-ig - közölte a Fehér Ház, miután a hatóságok biztonsági fenyegetésekre figyelmeztettek Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása kapcsán. A rendelkezés lehetővé teszi az amerikai belbiztonsági minisztérium és a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (Fema) számára, hogy szükség szerint összehangolják tevékenységüket a helyi rendvédelmi hatóságokkal.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint eddig 160 esetben indítottak vizsgálatot a Capitoliumnál múlt szerdán történtek kapcsán. Michael Sherwin, Washington D. C. szövetségi főügyésze azt mondta, eddig 70 vádemelés történt, de hozzátette: arra számít, hogy ez a szám több százra fog emelkedni - írja az euronews.com.

Sherwin kiemelte, hogy csapatot szervezett, akiknek jelenleg az egyetlen feladata, hogy készítsenek lázadásról és összeesküvésről szóló vádiratokat a Capitoliumnál történt szörnyű események kapcsán. Azt is hangsúlyozta, hogy ezek olyan súlyos vádak, amiért akár 20 év börtön is járhat.

Mankókkal, zászlórudakkal is dobálták a rendőröket a Capitolium ostrománál

Újabb videó látott napvilágot a Capitolium ostrománál. A 444 által szemlézett videókon a washingtoni törvényhozás oldalsó bejáratánál készült eseményeket rögzítették. Többek közt azt, ahogy a tömeg kiránt egy rendőrt az épület védői közül.

Friss információk szerint a 38 éves Klete Keller kétszeres olimpiai bajnok úszó is részt vett a capitoliumi zavargásokban, akiről a közösségi felületeken több videó is megjelent, amin az Egyesült Államok olimpiai csapatának dzsekijét viseli. A SwimSwam szakportál úgy tudja, hogy az egykori úszó az elmúlt időszakban nyíltan támogatta Trumpot, időközben pedig törölte az összes közösségi oldalát.

Katonai vezetők nyilatkozatban ítélték el a Capitolium elleni támadást

Kedden magas rangú amerikai katonai vezetők közös nyilatkozatban ítélték el a Trump hívei által a washingtoni kongresszus épületében múlthéten elkövetett zavargásokat.

Olyan cselekmények tanúi lehettünk a Capitolium épületében, amelyek összeegyeztethetetlenek a jogállamisággal. A szólás- és gyülekezési szabadság nem ad jogot bárkinek az erőszakra, uszításra és lázadásra

- idéz az Euronews az amerikai vezérkari főnököknek a hadsereg állományához intézett körüzenetéből. Emellett a nyilatkozat megerősíti  Joe Biden megválasztott elnök győzelmét, sőt kiemeli, hogy a hadsereg elkötelezett "a polgári vezetés törvényes utasításai" teljesítése mellett. Érdekes, hogy a dokumentum azonban Donald Trumpról egy szót sem ejt.

Január 6-án ostromolták meg Trump hívei a washingtoni Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Ostrom után Amerika - Már most elmozdítanák Trumpot

Megostromolták Trump hívei a washingtoni Capitoliumot, miután megpróbáltak benyomulni az épületbe. A szenátus eközben éppen ülést tartott, hogy megválasszák Joe Bident. A támadás miatt felfüggesztették az ülést, a képviselőket pedig azonnal kimenekítették az épületből. A támadás miatt egy nő az életét vesztette, a CNN értesülései szerint pedig két robbanószerkezetet is hatástalanítottak az épület közelében.