Macron kikérte magának, hogy Magyarországhoz hasonlították Franciaországot

Macron kikérte magának, hogy Magyarországhoz hasonlították Franciaországot

Macron elnök a Brut című lapban beszélt arról, hogy visszautasítja azt az álláspontot, mely szerint Franciaország illiberális fordulatot vett volna - számol be róla a 444.hu.

Nem vagyunk olyanok, mint Magyarország vagy Törökország

 - jegyzete meg, ami egy új törvényjavaslat kapcsán merült fel, ami súlyosan büntetné, hogy a rendőrökről munka közben felvételek készüljenek. A javaslat ellen százezres tüntetés is volt már, amit visszavonni nem hajlandóak, ugyanakkor a tiltakozások hatására finomítanak majd rajta.

Macron szerint „a helyzet ma nem kielégítő, de ettől még nem lettünk autoriter állam”. A javaslatnak az a felvétel sem tett jót, melyen a rendőrök egy fekete férfit vertek össze a saját stúdiójában, mivel nem volt rajta maszk. Az elnök ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy ez elfogadhatatlan, de azt azért erős túlzás lenne állítani, hogy az egész rendőrség rasszista lenne. Majd az erőszakba torkollott tüntetéseket hozta fel példának, ahol egy rendőrnő súlyosan megsérült.

Ha nem nézzük egészében a társadalmat, nem vagyunk igazságosak

- tette hozzá. Az elnök kitért arra is, hogy Samuel Paty lefejezését követően a nyugati kormányok és értelmiségiek cserben hagyták őt. Miután nyomozást kezdeményeztek olyan mecsetekkel kapcsolatban, melyek valószínűsíthetően iszlamista ideológiákat hirdettek, nyugaton többen is kritizálták az elnököt. Macron úgy érzi azért kapott támadásokat hazája, mert a szólás szabadság mellett álltak ki.