A lengyel kormányszóvivő most mégis azt mondja, hogy kiállnak a lengyel-magyar álláspont mellett

A lengyel kormányszóvivő most mégis azt mondja, hogy kiállnak a lengyel-magyar álláspont mellett

Varsó teljes egészében kiáll az uniós források kifizetésének feltételrendszerére vonatkozó lengyel-magyar álláspont mellett - hangsúlyozta pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő az MTI szerint.

Lengyelország teljességgel kitart az uniós források lehívását érintő feltételrendszerről szóló álláspontja mellett

- olvasható Müller Twitter-bejegyzésében.

Varsó "csak az uniós alapszerződésekkel és az Európai Tanács záró következtetéseivel összhangban lévő előírásokat hagyhat jóvá" - írta a szóvivő, hozzátéve: mindez "világosan következik" az ügyben múlt héten Budapesten elfogadott lengyel-magyar állásfoglalásból is.

Ez azért érdekes, mert tegnap Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes bejelentette, ha az Európai Bizottság kiad egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot a pénzügyi jogállamisági mechanizmusról, akkor Lengyelország kész feladni a vétóját az unió következő, 2021-2027-es költségvetési ciklusa kapcsán:

Hoppá! A lengyelek visszakoznának a vétótól

Ha az Európai Bizottság (EB) kiad egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot a pénzügyi jogállamisági mechanizmusról, akkor Lengyelország kész feladni a vétóját az unió következő, 2021-2027-es költségvetési ciklusa kapcsán - jelentette be Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes a Portfolió cikke szerint.

Arról, hogy most most hol tart az ügy, itt írtunk bővebben:

A jogállamiság és a migráció rögzített különválasztása lehet a megoldás?

Orbán Viktor a ma reggeli interjújában, amellett, hogy bejelentette, a lengyelek nélkül is maradnak eredeti álláspontjuk mellett az uniós költségvetési-jogállamisági vitában, ismét kifejtette, hogy milyen összefüggést lát a bevezetendő jogállamisági mechanizmus és a migrációs politika között. A miniszterelnök csak érintőlegesen beszélt Szájer Józsefről és Deutsch Tamásról, de a belengetett esetleges lengyel vétó visszavonásáról egyértelmű álláspontra helyezkedett a Kossuth rádió reggeli műsorában.