Hegyi-karabahi konfliktus: Örményországban marad a hadiállapot

Hegyi-karabahi konfliktus: Örményországban marad a hadiállapot

Elutasította a hadiállapot megszüntetésére vonatkozó ellenzéki kezdeményezést csütörtöki rendkívüli ülésén Jerevánban az örmény parlament. A hadiállapotot szeptember 27-én hirdették ki a többségében örmények lakta azerbajdzsáni szakadár beékelődésben, Hegyi-Karabahban dúló harcok miatt.

„A hadiállapot megszüntetése mellett 36, ellene pedig 56 képviselő szavazott a 132 fős parlament jelen lévő képviselői közül. A határozatot nem fogadták el” – ismertette a helyi televíziók közvetítette ülésen Alen Szimonján parlamenti alelnök.

A határozati javaslatot benyújtó Virágzó Örményország és a Felvilágosult Örményország ellenzéki pártok frakciója szerint a kormány a hadiállapotot arra használja fel, hogy ne engedélyezze a Nikol Pasinján kormányfő lemondását sürgető nagygyűléseket és tüntetéseket.

Az örmény védelmi minisztérium álláspontja szerint a november 10-én Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő által a fegyveres konfliktus lezárásáról aláírt tűzszüneti megállapodás következtében Hegyi-Karabahnak új határai jöttek létre Örményországgal és Azerbajdzsánnal, amelyeknek a védelméhez szükség van a hadiállapot fennmaradására.

A megállapodás aláírása után az azeri és örmény katonai egységek az elfoglalt állásokban maradtak, a régióba pedig orosz békefenntartókat vezényeltek.

(MTI)