Nem kell megijedni, semmi rendkívüli korlátozó intézkedést nem hoztak

Nem kell megijedni, semmi rendkívüli korlátozó intézkedést nem hoztak

Az álhírek okozta félreértések elkerülése végett utánajártunk, a koronavírus miatti korlátozás 30 nap helyett valóban február 8-ig tart-e. Több sajtótermék már így tálalja a hírt, hogy a kormány az éjjel megjelent Magyar Közlönyben rendeletben hosszabbította meg a korlátozásokat a felhatalmazási törvény lejártáig, azaz február 8-ig.

Szögezzük le: egyetlen jogszabály sem írt 30 napot! Az Alaptörvény 53. cikke azt rögzíti, hogy a kormány

veszélyhelyzet idején rendeleteket alkothat, melyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Csakhogy ugyancsak az Alaptörvény szerint

ezek 15 nap múlva hatályukat vesztik, hacsak az Országgyűlés meg nem hosszabbítja.

A november 4-én, már a veszélyhelyzet alatt elfogadott rendeletek tehát november 19-én lejárnának. A nagy többséggel elfogadott felhatalmazási törvény viszont – ugyancsak az Alaptörvény rendelkezései alapján – lehetőséget ad, hogy a kormányrendeleteket, így például a maszkviselést, boltzárat, parkolást, egészségügyi dolgozók ingyenes utazását stb. szabályozó jogszabályokat

ne az Országgyűlés, hanem a kormány egy kormányrendelettel hosszabbítsa meg.

Ez a technikai jogalkotás történt meg most, ha ez elmaradt volna, akkor az egészségügyi dolgozóknak ismét fizetni kellene a közlekedésért, minden, a Facebookon egy hét alatt virológus professzorrá képzett felhasználó büntetlenül ledobhatná a maszkot és fertőzhetné össze polgártársait stb.

Meg kell jegyezni,

a veszélyhelyzetet akár február 8. előtt is bármikor vissza lehet vonni.

Tehát egyáltalán nem biztos, hogy temetnünk kellene a szentestét vagy a szilveszteri bulit!