Már tudjuk, mely cégek fogják megépíteni a 200 milliárd forintos budapesti atlétikai stadiont

Már tudjuk, mely cégek fogják megépíteni a 200 milliárd forintos budapesti atlétikai stadiont

A Záév és a Magyar Építő közös ajánlata győzött a Budapesti Atlétikai Stadion kivitelezési pályázatán, amelyre már megkötötték a szerződést - írta a Világgazdaság az európai közbeszerzési értesítő alapján.

Az ajánlatkérő a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK), amely fő tevékenysége szerint az állami magasépítésű beruházásokat koordinálja.

Mint az kiderült, a sportkomplexumot áfa nélkül mintegy

150 milliárd forintból építheti meg a Záév Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt.

Mint ismeretes, a főváros új stadionja a tervek szerint 2023-ban adna otthont az atlétikai világbajnokságnak, az építkezés helyszíne a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet egykori telepe, a Déli összekötő vasúti híd és a Rákóczi híd lábánál.

Az október végén megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány összesen mintegy 204 milliárd forintot biztosít a megvalósításhoz, ebből az idei költségvetésben 8,9 milliárd forintot különítettek el. 

A nyertes cégek feladata a stadion szerkezeti, építészeti, épületgépészeti, épületvillamossági kialakítása. A versenyállapotban több mint 19 ezer négyzetméter belső és 114 ezer négyzetméter külső területen elhelyezkedő létesítmény 40 ezer férőhelyes lesz. A beruházás része a Déli Városkapu fejlesztési programnak, amely a Csepel-sziget északi részén elhelyezkedő, rozsdaövezetként funkcionáló terület teljes rehabilitációját is magában foglalja - írta a Világgazdaság.