Átengedte a négyötöd: szavazhat az Országgyűlés a rendeleti kormányzásról

Átengedte a négyötöd: szavazhat az Országgyűlés a rendeleti kormányzásról

Az Országgyűlés 178 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül döntött arról, hogy a koronavírus világjárvány második hulláma elleni védekezéssel kapcsolatos intézkedésekről, azaz a rendeleti kormányzás további 90 napos fenntartásáról már ma, a keddi rendkívüli szavazhasson a Tisztelt Ház.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök ezt a feltételt szabta meg annak érdekében, hogy többek között holnaptól bevezethessék Magyarországon az esti kijárási korlátozást. 

Kedd éjféltől kijárási tilalom lesz, bezárnak az éttermek és jön az online oktatás

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-videóban jelentette be, hogyha az országgyűlés megszavazza a vészhelyzet bevezetését 90 napra, akkor ausztriai mintára a következő korlátozások fognak életbe lépni kedd éjféltől 30 napra: Este 8 óra és hajnali 5 között kijárási tilalom lép életbe, ami alól csak a munkába járók képeznek kivételt, valamint rendkívüli esetekben lehetséges.

A kormány törvényjavaslatáról először az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságában, majd a plenáris ülésen lesz vita. Valamikor délután pedig jöhet a zárószavazás.